Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
chtěla jsem se zeptat, jak lze převést počet platných cifer (tzn. např. 5) na přesnost epsilon (např. 0.00001). Napadlo mě, že by to bylo 0.1^počet pl. cifer, ale nejsem si tím jistá a nejsem si jistá jestli to vůbec jde.
Předem díky!
↑ Dana:
Zdravím, podobný problém se řešil tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=10656
V příspěvku 4 uvádím odkaz na rozsahlé pojednání o platných cifrách. Ja tomu rozumím tak:
přesnost "epsilon" udává rozdíl mezi mezi přesnou a aproximovanou hodnotou. S ohledem na postup výpočtu rozdílu "nepřesných hodnot" (viz povídání o platných čislicich) musím mít jak v "přesné" hodnotě, tak i "v aproximované" hodnotě takový počet platných čislic, aby rozdíl byl menší nebo stejný jako epsilon a zároveň, abych z důvodu nedostatečného počtu platných čislic nemusela výsledek rozdílu zaokrouhlovat.
Proto bych při přibližném výpočtu počítala na počet platných čislic o řád dál, než je epsilon. Pokud při kontrolním výpočtu rozdílu se dostanu již do povoleného intervalu pod epsilon, tak výpočet ukončim a výsledek považuji za "platný" s ohledem na povolený epsilon.
Ale to je jen můj polopatický pocit.
Jiná možnost je přes řešení nerovnice:
, odsud
. A odsud se navede, jaká má být poslední platná číslice x_a s ohledem na epsilon (musí to být stejná váhová kategorie, podle mého :-).
Možna je jednodušší, když uvedeš, v jaké souvislosti ten problém řešiš, případně někdo z kolegů má více odborný výklad, děkuji.
↑ jelena:
Kdybych si včas vybavila svůj oblibený materiál Numerické metody na Mathonline, od str. 9, tak tady nemusím rozvíjet lidovou tvořivost (alespoň, že s materiálem nijak ideově nerozcházím).
Stránky: 1