Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 11. 2009 20:09

Ivana
Reputace:   32 

El.výboj ve tvaru provázku

A ještě jeden zajímavý úkaz. Zde v trubici s tlakem asi 1333 Pa vzniká při výboji takový provázek.

Může mi někdo vysvětlit proč tomu tak je ?

Za odpovědi děkuji :-)

Tady je obrázek :

http://forum.matweb.cz/upload/1259003316-vybojova_trubice_provazek.jpg

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#2 24. 11. 2009 21:17

Ivana

Re: El.výboj ve tvaru provázku

Aby otázka nezůstala bez odpovědi, našla jsem toto :

Při hodnotě tlaku 10 Torrů , což odpovídá 1330 Pa ,  vzniká v trubici anodový sloupec, který se má rozšířit do celé šířky trubice a zároveň se výboj zkrátí.
Od anody je oddělen tmavým Faradayovým prostorem . Na katodě se objevuje doutnavé katodové světlo.

( Tak se o tom zítra zkusím přesvědčit, ale zatím jsem viděla při výboji jen to, co jsem nafotila-viz obrázek výše ) .

Třeba má k tomu někdo nějakou připomínku, radu či nápad .

#3 27. 11. 2009 21:29

marnes

↑ Ivana:
Zdravím. To co jsi napsala je pravda, jen je potřeba ještě snížit tlak, pak se to opravdu roztáhne. A pokud máš GM snímač radioaktivních rozpadů, tak ho přilož:-) Zjistíš že nestačí počítat:-) U nás máme tyto trubice posklaádané v řadě s různým tlakem. Pomůcka ještě z roku 123, ale funguje:-) Hezký víkend

Jo. A na začátku vás zdravím.

#4 27. 11. 2009 21:42

Ivana

↑ marnes: Zdravím a děkuji za reakci  :-)

S tím tlakem je to skutečně tak, že když se tlak v trubici sníží na 0,025 torru což je asi 3,3Pa , tok částic se roztáhne a barva výboje je světlezelená.

Ještě jsem si všimla, že trubice ve které vznikají kroužky, je ve dvou místech mírně zdeformovaná a tak mně napadá, jestli  se ty proužky netvoří právě z tohoto důvodu. Nevím , to jen tak uvažuji.

Též přeji pěkný víkend :-)

Zápatí