Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Aby otázka nezůstala bez odpovědi, našla jsem toto :
Při hodnotě tlaku 10 Torrů , což odpovídá 1330 Pa , vzniká v trubici anodový sloupec, který se má rozšířit do celé šířky trubice a zároveň se výboj zkrátí.
Od anody je oddělen tmavým Faradayovým prostorem . Na katodě se objevuje doutnavé katodové světlo.
( Tak se o tom zítra zkusím přesvědčit, ale zatím jsem viděla při výboji jen to, co jsem nafotila-viz obrázek výše ) .
Třeba má k tomu někdo nějakou připomínku, radu či nápad .

↑ Ivana:
Zdravím. To co jsi napsala je pravda, jen je potřeba ještě snížit tlak, pak se to opravdu roztáhne. A pokud máš GM snímač radioaktivních rozpadů, tak ho přilož:-) Zjistíš že nestačí počítat:-) U nás máme tyto trubice posklaádané v řadě s různým tlakem. Pomůcka ještě z roku 123, ale funguje:-) Hezký víkend
↑ marnes: Zdravím a děkuji za reakci :-)
S tím tlakem je to skutečně tak, že když se tlak v trubici sníží na 0,025 torru což je asi 3,3Pa , tok částic se roztáhne a barva výboje je světlezelená.
Ještě jsem si všimla, že trubice ve které vznikají kroužky, je ve dvou místech mírně zdeformovaná a tak mně napadá, jestli se ty proužky netvoří právě z tohoto důvodu. Nevím , to jen tak uvažuji.
Též přeji pěkný víkend :-)