Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s následujícím příkladem:
Řešte soustavu lineárních rovnic pomocí matice a determinanty. Má-li soustava nekonečně mnoho řešení, uveďte základní i parametrické řešení. 
Mohl by mi zde prosím někdo ukázat, jak se takový příklad řeší pomoci matic a pomocí determinantu? Byl bych Vám moc vděčný!
↑ alex:
Ahoj -),
napišme si matici soustavy (nazveme ji třeba tradičně A), vektor neznámých x a pravou stranu soustav jako vektor b, tedy nějak takto:
Tvoji soustavu můžeme tedy psát zkráceně maticovou rovnicí:

Maticový zápis soustavy bdue tedy vypadat nějak takto:
Ten poslední tvar se upravuje pomocí Gaussovi eliminace na horní trojúhelníkovou matici a z toho se určí, jestli soustava má řešení (kolik) a samozřejmě pokud existují, tak která to jsou.
Teď k řešení pomocí determinantů, k tomu se používá Cramerovo pravidlo. Nejprve zjistíš, jestli matice soustavy (matice A - viz. výše) je regulární, tzn.
(spočteš determinant matice A a pokud vyjde nenulový, tak můžeš použít Cramerovo pravidlo). Pokud tedy matice A je regulární, pak využiješ Cramerova pravidla a můžeš pomocí výpočtu determinantů zjistit rovnou řešení soustavy (tedy pomocí tohoto pravidla můžeš zjistit rovnou čemu se rovná x1, x2, x3 aniž bys musel upravovat matici A), dokonce takto získáš jednotlivé neznámé nezávisle na sobě - tzn. nepotřebuješ znát x3 k zjištění x2, atp...
Potřebovala bych poradit, už jsem to zkoušela několikrát, ale nemůžu se dobrat kýženého výsledku. Určete řešení nehomogenní soustavy lineárních rovnic:
-x1-2x2+x3+x4=-9
x1+x2 =0
-3x1+x2-x3-2x4=15
3x1 -x4 =-6
Omlouvám se, ale ta pravá čísilka u x mají být dole, ale nevím, jak to napsat.
Napište mi, prosím, řešení pomocí matice i s uvedením, čím jste násobili který řádek, který jste s kterým sečetli atd. Já už jsem z toho totiž vážně jelen. Díky moc.
↑ Romajzl:A jaký je kýžený výsledek? Jednodušší by bylo, kdybys sem svoje řešení uvedla ty.
↑ Tychi: Tak už radu nepotřebuji. Složitě jsem ti to tu celé vypisovala a znovu vše počítala a vyšlo mi to. Ale zabralo mi to fest času. Už se mi stalo několikrát, že když jsem začala nějaký problém s někým řešit, tak jsem na něj přitom sama přišla. Díky.
↑ Romajzl: .. to je proces učení a to je dobře :-)
↑ Romajzl:Potíž je v tom, žes špatně určila hodnost.
A další potíž je v tom, že mažeš své příspěvky, přijdu si pak jak blázen, když odpovídám a dotaz zmizne.
↑ Tychi:Moc se omlouvám, ale když jsem zde napsala ten svůj dotaz, tak jsem pak ve skriptech našla, že matice je regulární, když je determinant matice různý od nuly. Tak jsem to smazala, jelikož jsem po výpočtu determinantu zjistila, že je roven nule a matice je tudíž singulární. A s tou hodností mám problém. Ze všech definic jsem pochopila, že hodnost matice je rovna počtu jejích nenulových řádků a matice, kterou jsem uvedla v minulém (již smazaném) příspěvku 1 2 4
2 1 0
5 4 4 nemá žádný řádek, který by byl celý nulový. Z toho jsem usoudila, že hodnost je 3 a jelikož počet řádků je také 3, tak h=n a matice by měla být regulární, ale je singulární. A ještě bych chtěla poradit, jakým způsobem vkládáte ty své výpočty na bílém podkladu a psané pěkně matematickým jazykem.
↑ Romajzl:Výpočty vkládáme pomocí TeXu, mezi dva paragrafy se vloží třeba x^2 a je z toho
. Nad okýnkem zprávy máš odkaz na stručný přehled syntaxe TeXu.
Co se týče té matice, tak ji musíš upravit, abys viděla, jestli náhodou nějaký řádek není lineární kombinací těch ostatních. Nejlépe ji tedy převést na trojúhelníkový tvar a pak už uvidíš, jestli nějaký řádek vypadne nebo ne.
Třeba u matice
111
111
111
bys ty řekla, že má hodnost 3 a přitom má hodnost 1, protože ji lze přepsat na
111
000
000
↑ Romajzl:A, teď už mi to asi docvaklo. Myslí tím, že se udělá to, co jsi udělal ty, pokud jsou řádky lineárně závislé, jakoby je vynulujeme a hodnost se rovná těm zbývajícím nevynulovaným řádkům. A já jsem ta skripta pochopila tak, že pokud mi vyjde matice a v ní je nějaký řádek plný nul, tak to je ten nulový. Ono je fakt paráda to s někým takhle probrat.
↑ Romajzl:Jak tam je uvedena definice hodnosti matice?
My ji na VŠ definovali jako dimenzi jakéhosi podprostoru..
Až věta nás ji naučila určovat: Buď A matice typu (m,n) nad tělesem T. Jeli B Gaussova matice, která vznikla z matice A konečným počtem elementárních transformací na řádky, pak h(A) je rovna počtu nenulových řádků matice B.
Gymnaziální definice byla jednodušší: Hodností h matice A typu (m,n) nazýváme maximální počet lineárně nezávislých vektorů tvořících řádky, popř. sloupce matice A.
Nešroubovaně řečeno, je to počet nenulových řádků, ale až té upravené (trojúhelníkové) matice.
EDIT: Ano, řádek plný nul je nulový řádek. Nulové řádky můžeme z matic vypouštět.
↑ Tychi:Tak teď už bych měla být plně v obraze. Ve skriptech je totiž příklad na určování hodnosti matice. Postupně ji převedli na horní trojúhelníkovou a pak je tam napsáno, že její hodnost je 4 a v závorce je uvedeno: počet nenulových řádků. A já jsem si z toho vydedukovala, že hodnost jakékoli matice tvoří počet nenulových řádků. A až ty jsi mě nakopnul - je to sice počet nenulových řádků, ale až té upravené trojúhelníkové matice, jak jsi mi ráčil napsat. A proto mi to tolikrát nesedělo. Že mi to ale trvalo to pochopit. A to jsou ještě daleko horší věci (myslím v matice).
↑ Romajzl: Hlavně, že už je všechno OK. Je dobře, že to pochopíš tady a teď, a ne až u zkoušky(o:
Ps.: Vím, že to z textu zřejmé není, ale jsem holka(o.
↑ Tychi:Teď zase řeším už poněkolikáte soustavu lineárních rovnic a výsledek mi stále vychází špatně. 2x -y - z = 4
3x +4y -2z = 11
3x - 2y +4z = 1
x - y - z = 1 A výsledek má vyjít x=3, y=1, z=1.
Takže matici 2 -1 -1 4
3 4 -2 11
3 -2 4 1
1 -1 -1 1 převedu na horní trojúhelníkovou matici:
1. 1.,3.a 4.řádek opíšu a druhý získám vynásobením třetího řádku (-1) a přičtením k
druhému řádku.
2. 1.,2.a 4.řádek opíšu a třetí získám vynásobením čtvrtého řádku (-3) a jeho přičtením
ke třetímu řádku.
3. První tři řádky opíšu a čtvrtý získám jeho vynásobením (-2) a přičtením k prvnímu
řádku.
4. Opíšu 1.,2. a 4.řádek a třetí získám vynásobením čtvrtého a jeho přičtením ke třetímu.
5. Pak opíšu první tři řádky a čtvrtý získám jeho vynásobením (-6) a přičtením ke
třetímu.
6. Potom opíšu 1.,2. a 3.řádek a čtvrtý získám vynásobením třetího řádku 2 a
přičtením ke čtvrtému řádku. A pak dostanu horní trojúhelníkovou matici
2 -1 -1 4
0 6 -6 10
0 0 6 0
0 0 0 -2 A když to pak přepíšu do lineární rovnice, tak mi vyjde blbost.
↑ Romajzl:Nevyjde ti blbost, vyjde ti, že soustava řešení nemá. (Což je dost možné, vzhledem k tomu, že máš pro tři neznámé čtyři rovnice.)
Když dosadíš 3,1,1 to třetí rovnice, tak ti nevyjde, tahle rovnice je tam navíc..
Zkus vyřešit soustavu bez té třetí rovnice, tedy jen 1. 2. a 4.
↑ Tychi:Paráda, když tu třetí rovnici vynechám, tak to krásně vyjde. Bylo mi divné, že na tři neznámé jsou tam čtyři rovnice. Já se s tím tak morduju a oni to tam mají špatně. Tolik zbytečně ztraceného času, který jsem mohla věnovat něčemu jinému. Už jsem si říkala, že se na to vykašlu, ale nedalo mi to a zkoušela jsem to pořád dokola. Ještě, že tady na fóru jsou takové chytré hlavy jako jsi ty, které mrknou znaleckým okem a nám laikům poradí, díky.
↑ Romajzl:Znalecké oko to nebylo. Prostě jsem matici sestavila, upravila, zjistila, že nemá řešení a pak ověřila tvé kořeny dosazením, abych ti mohla říct, zda nemají řešení špatně. No a tam jsem na to přišla(o:
Stránky: 1