Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 11. 2009 21:15

stepanos
Reputace:   

Kontrakce délek

Dobrý den. Mám problém z oblasti speciální teorie relativity. Jsem na dobré cestě z výpočtem mé úlohy (viz níže), ale konečná fáze mi dělá velký problém.

Úloha : Kosmická loď N, jejíž klidová délka je 350 m, má rychlost 0,82c vzhledem k jisté soustavě. Mikrometeorit, který má rovněž rychlost 0,82c v této soustavě, míjí lo´d N v protisměru. Jak dlouho trvá, než ji mine, podle měření vykonaného na lodi?

Dosavadní vývoj řešení : zadání : lo = 350 m, v= 0,82c, uM(dolní index)= -0,82c ... nejsem si stoprocentně jistý, zda je označení veličin správné... rychlost  meteoritu jsem vyjádřil s mínusovým znaménkem, protože se pohybuje v protisměru

potřebné vzorce : s=v.t => t = s/v ...jako dráha je délka lod v okamžiku, kdy se míjí s meteoritem tedy l ... l vypočítáme ze vztahu l = lo . odmocnina (1- v na 2 / c na 2) ... rychlost v ktera je v čitateli si nahradíme jako uN (dolni ndex) se vzorcem (použiji odkaz kvůli přehlednosti) http://www.ktf.upol.cz/joch/kinematika/skladrych.html (poslední vzorec na stránce) ... prosím poraďte .. výsledek by měl být 1,2 mikrosekund podle výsledků v mé učebnici. Myslím, že dopátrání se k výsledku bude alespoň pro průměrného fyzika hračkou. Bohužel já průměrnému fyzikovi nesahám po paty :) děkuji Štěpán Vala ...

P.S. Jsem ochoten se domluvit na nějaké odměně, protože dořešení této úlohy je pro mě otázkou života a smrti :)

#2 24. 11. 2009 21:31 — Editoval KennyMcCormick (24. 11. 2009 21:32)

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Re: Kontrakce délek

↑ stepanos:
Nejdřív zjistíš, jakou rychlostí se pohybuje meteorit v soustavě lodi:
$s=\frac{v+u}{1+\frac{vu}{c^2}}$
$-0.82c=\frac{0.82c+u}{1+\frac{0.82cu}{c^2}}\nl -0.82c=\frac{0.82c+u}{1+\frac{0.82u}c}\nl u=-\frac{4100}{4181}c$
A vypočítáš čas:
$t=\frac{l_0}{u}=\frac{350}{\frac{4100}{4181}c}\approx1.2\mu s$

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#3 24. 11. 2009 21:54

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Re: Kontrakce délek

↑ stepanos:
Nemáš zač :-) je to jenom kombinace vzorce pro skládání rychlostí http://en.wikipedia.org/wiki/Velocity-a … relativity a rovnoměrný přímočarý pohyb t=s/v

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

Zápatí