Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den. Mám problém z oblasti speciální teorie relativity. Jsem na dobré cestě z výpočtem mé úlohy (viz níže), ale konečná fáze mi dělá velký problém.
Úloha : Kosmická loď N, jejíž klidová délka je 350 m, má rychlost 0,82c vzhledem k jisté soustavě. Mikrometeorit, který má rovněž rychlost 0,82c v této soustavě, míjí lo´d N v protisměru. Jak dlouho trvá, než ji mine, podle měření vykonaného na lodi?
Dosavadní vývoj řešení : zadání : lo = 350 m, v= 0,82c, uM(dolní index)= -0,82c ... nejsem si stoprocentně jistý, zda je označení veličin správné... rychlost meteoritu jsem vyjádřil s mínusovým znaménkem, protože se pohybuje v protisměru
potřebné vzorce : s=v.t => t = s/v ...jako dráha je délka lod v okamžiku, kdy se míjí s meteoritem tedy l ... l vypočítáme ze vztahu l = lo . odmocnina (1- v na 2 / c na 2) ... rychlost v ktera je v čitateli si nahradíme jako uN (dolni ndex) se vzorcem (použiji odkaz kvůli přehlednosti) http://www.ktf.upol.cz/joch/kinematika/skladrych.html (poslední vzorec na stránce) ... prosím poraďte .. výsledek by měl být 1,2 mikrosekund podle výsledků v mé učebnici. Myslím, že dopátrání se k výsledku bude alespoň pro průměrného fyzika hračkou. Bohužel já průměrnému fyzikovi nesahám po paty :) děkuji Štěpán Vala ...
P.S. Jsem ochoten se domluvit na nějaké odměně, protože dořešení této úlohy je pro mě otázkou života a smrti :)
↑ stepanos:
Nejdřív zjistíš, jakou rychlostí se pohybuje meteorit v soustavě lodi:

A vypočítáš čas:
↑ stepanos:
Nemáš zač :-) je to jenom kombinace vzorce pro skládání rychlostí http://en.wikipedia.org/wiki/Velocity-a … relativity a rovnoměrný přímočarý pohyb t=s/v