Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám nějak malo založených témat, tak alespoň něco:
mendynka napsal(a):
Ahoj prosííím potřebovala bych pomoct vypočítejte pomocí l´hospitalova pravidla limitu limx-0 lncosx/x
limx-0 x-sin x/x-tgx

Mám více možností, jak vyřešit problém:
možnost a) doufajic, že kolegyňka mendynka souhlasí s přepisem zadání, jsem zkontrolovala, že po dosazení x=0 mám v obou případech neurčitý výraz 0/0, derivovala jsem čitatel a jmenovatel až do odstranění neurčitosti. Navíc si pamatuji, že variantu zadání 2 jsme řešili: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=11980 (bude stejná úprava výrazu, ovšem beze změny znaménka)
možnost b) před zadáním tohoto tématu jsem přečetla úvodní téma sekce, ve kterém jsem našla užitečné odkazy a pomocí těchto odkazů vyřeším svůj problém také.
2. úlohu ponechám ve stejném tématu (je to proti pravidlům, ale nemohu vyčerpat roční příděl nových témat za jeden věčer).
mendynka napsal(a):
Délka hrany krychle je
(je tam plus,mínus jo).Určete pomocí diferenciálu absolutní chybu dV a relativní chybu dV/V při výpočtu objemu krychle V.Děkuju moc
Vzor výpočtu- pokud nepomůže, tak se doplní.
Kolegyňku srdečně zdravím.
------
.....
Stránky: 1