Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte. Mam taketo zadanie prikladu:
Nech S = {1, 2, 3, . . . , 29, 30}. Kolko je podmnožín A množiny S, pre
ktoré platí
(a) |A| = 5 ?
(b) |A| = 5 a najmenší prvok A je 5 ?
(c) |A| = 5 a najmenší prvok A je menej ako 5 ?
Snazila som sa to riesit, snad spravne.
(a) 
(b) 
(c)
* 
Mohol by mi to prosim niekto okontrolovat? Popripade naviest na spravne riesenie? Dakujem
a) a b) by mělo být správně. To c) ale nejde takhle jednoduše, protože pokud je nejmendší prvek například 2, tak uz vybíráš jen z 28 prvků. Nejjednodužší je asi to rozdělit na 4 varianty podle toho jaké číslo je nejmenší:

↑ kitchima:
řekl bych že je to OK
to má asi Wotton pravdu
↑ kitchima:
ne, nemůžeš to udělat tak jednoduše, protže pokud bys vybrala například 1 a kní množinu {2,7,8,9} a pak k dvojce množinu {1,7,8,9}, tak máš dvakrát vybranou tu samou množinu.
EDIT: případně by se to dalo opravdu dělat jako "alespoň jedno číslo menší než 5" ale pak by se museli uvažovam možnosti podle toho kolik jich je menší než 5, tzn:

↑ kitchima:
Odvolávám co jsem odvolal a říkám co jsem říkla:-). Máš pravdu, že stačí zajistit, aby jedno číslo bylo menší jak pět, což je
způsoby a pak už je to jedno

↑ kitchima:Budeme muset počkat na někoho třetího:-) Mé rozhodování je postaveno na této úvaze. V pětičlenné skupině musí být bezpodmínečně jedno číslo menší jak pět, to je těch
a do pětice doplňuju ze zbylých čísel, to je
způsoby. Jestli tam bude více čísel menších jak pět, to mi nevadí. K námitce Wottona
pokud bys vybrala například 1 a kní množinu {2,7,8,9} a pak k dvojce množinu {1,7,8,9}, tak máš dvakrát vybranou tu samou množinu.
, tak pokud bych postupoval tímto způsobem, tak by to byly variace. Tím že používám kombinace, tak je právě 2x vybraná skupina jedna kombinace
↑ kitchima:
Já je taky přepočítal, a všechny tři mi vychází 76726