Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 11. 2009 19:17

ajucha
Reputace:   

stejnolehlost

jsou dány různoběžky p,q, a bod A, který neleží na žádné z nich. Sestrojte bod P,který leží na p a bod Q,který leží na q tak, aby body A,P,Q byly kolineární (kleželi v přímce) a aby  QA=3PA.
Ono je to určitě úplně jednoduchy,ale čím dýl do toho koukám,tak me nic nenapada,prosim poradte

#2 28. 11. 2009 19:22

ajucha
Reputace:   

Re: stejnolehlost

↑ ajucha:
mozna uz me to napadlo, kdybych si na p zvolila libovolny bodX a Y a vedla bych jimi přímku,která by teda prcházela X a A a druha Y a A. pak bych si vzdalenost XA udelala 3krat za A(tam by mi vznikl bod X´) a vzdalenost YA udelala 3krat za A(tam by mi vznikl bod Y´). Body X´ a Y´ bych spojila a kde by se ta spojnice protla na primce q,tak tam by byl bod Q.

Bylo by to tak mozné?

#3 28. 11. 2009 19:30

martanko
Místo: banska bystrica
Reputace:   
Web

↑ ajucha: presne tento isty priklad sme riesili na seminary..len to je viac ako 3 semestre dozadu tak prehrabavam prednasky :)

#4 28. 11. 2009 19:38

ajucha
Reputace:   

↑ martanko:
a je to tak jak jsem to napsala? teda jestli to pochopis,je to tam napsany tak mozna zmatene:)

Zápatí