Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nedaří se mi vyšetřit průběh této funkce:
1.Definiční obor jsem určil jako: R - { - 1/3}
2. Funkce není sudá ani lichá
3. Průsečíky s osami: [0,0][-1,0][1/3,0]
4. Problemy mam se spojitosti tehle funkce, nevim, kde zacit potreboval bych pomoct sestavit limity (vysel jsem ze cviku)
5.Monotonost jsem urcil pomoci limit jdoucich k +- inf. Vyslo mi, ze pro lim blizici se k -inf je -inf a k +inf je +inf
Nulove body: zjistil jsem 2 a to: -2, -1/3 (tady jsem se zarazil, nejak se mi to nezda vzhledem k D(f)).
Nebyl jsem schopen ucit druhou derivaci zderivovanim prvni derivace
.
Ještě bych potřeboval poradit, jak urči asymptoty.
Je možné, že jsem ve svém postupu někde udělal chybu, budu vděčný za každou radu, opravu či výtku.
↑ d.lord:
Podrobně pro průběh: http://mathonline.fme.vutbr.cz/Prubeh-f … fault.aspx
Online nástroje pro vyšetření průběhu: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=6616
1, 2 OK.
3) průsečík s osou x vzníká řešením rovnice:
vysledek.
4) bod nespojitosti je x=-1/3, v tomto bodě vyšetřuješ limitu funkce zleva a zprava, také vyšetřuješ v +oo, v -oo
5) Monotonnost budeš vyšetřovat až po určení 1. derivace - ze znamenka 1. derivace
Nulové body (zřejmě máš na mýsli stacionární body, body podezřelé z extrému - stanoveno z 1. derivace), bod nespojitosti bereme v potaz také, jelikož vyšetřujeme chování funkce před a po bodu nespojitosti.
6) 2 derivace - přepiš výsledek 1. derivace takto, půjde to lépe derivovat:
.
Derivace a celý průběh kontroluj vMAW
Pokud budeš potřebovat další kontrolu, tak se ozví tady. Ať se vede.

↑ d.lord:
1) definiční obor: 
2) průsečíky s osami: ![kopírovat do textarea $P_x[-\frac23, 0], P_y[0,0]$](/mathtex/b9/b90b78e27dc084098baefda24374142a.gif)
3) první derivace:
fce je rostoucí ne celém def. oboru, nemá žádné extrémy
4) druhá derivace:
fce je konvexní na
a konkávní na 
5) asymptoty (ve tvaru y = kx + q):
a
v našem případě vychází jedna asymptota 
Stránky: 1