Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
jsou to všechno derivace vzhledem k promenné t.
Pokud derivování činí problémy, přepiš si to do čísel a písmenek tak, aby jsi představil, co derivuješ (není to samozřejmě nutné, ale třeba pomůže): 
h, pi/6 jsou konstanty, derivujeme tedy složenou funkci "vzhledového typu":
- umíš zderivovat toto?
obdobná polopatická pomůcka snad posune dál i u ostatních řádků.
Větší radost by byla, pokud bys použil již naTeXované zápisy od kolegy Zdeňka1 odsud: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=12109
Zkus pokračovat, případně doplnit zápisy v TeX.
↑ Dvorka:
podle zápisu v 2. řádce se má derivovat jen závorka, kompletní zápis (včetně r před derivaci závorky) si, prosím doplň.
O zbytek se pokusím - musím si to napsat na papír a pak přepsat - není to bohužel naTeXováno (ale co už)
↑ Dvorka:
![kopírovat do textarea $a_r=-\frac{\pi h}{6}\cdot\frac{\[\cos\(\frac{\pi}{6}cos t\)\cdot \frac{\pi}{6}\(-\sin^2 t\)+\sin\(\frac{\pi}{6}\cos t\)\cos {t}\]\cdot\(\cos\(\frac{\pi}{6}\cos{t}\)\)^{2}-2\sin\(\frac{\pi}{6}\cos{t}\)\cdot\(\sin{t}\)\cdot\(\cos \(\frac{\pi}{6}\cos t\)\)\cdot \sin\(\frac{\pi}{6}\cos t\)\cdot \(\frac{\pi}{6}\sin t\) }{\(\cos\(\frac{\pi}{6}\cos{t}\)\)^{4}}-r\cdot (\frac{\pi}{6}\(\sin t)\)^2$](/mathtex/8f/8f99b84bfcf094f951f34d69917930eb.gif)

Ještě to raděj překontroluji, úpravy výrazu si proved.
EDIT v zápisu
chybělo dosazení za r, omylem jsem derivovavala r jako konstantu, dosadila jsem r a opravila jsem derivaci. Omluva.
↑ Dvorka:
To si pravě, bohužel, nemyslím, že jsem nějak pomohla - bez komentáře.
↑ Mohammed:
Nerozumím, k čemu se taková poznámka vztahuje - úvodní vzorce donesl kolega z jiného tématu ↑ Dvorka:, derivovali jsme s kolegou ↑ u_peg: bez další úpravy a dosazování r (aby se případně našla chyba).
V dalším tématu ve Fyzice jsou již derivace upraveny - můžeš porovnat a ukázat na případné nesrovnalosti, to jedině uvítám.
Že jsem nepomohla? Pochybuji o učinnosti své pomoci, když budu předvádět, jak hezky derivuji (možná s chybou, děkuji za upozornění) bez odezvy, když vy, koho se ta semestrálka týká, nederivujete vůbec. Ale to je zcela OT.
Prosím o přípdné poznámky k problému, který se řeší v tématu. Děkuji.
↑ Tychi:
Děkuji za reakci :-)
rozdělím ho tedy na jednotlivé zlomky (první 2 zlomky je původní derivace podílu.![kopírovat do textarea $a_r=-\frac{\pi h}{6}\cdot\frac{\[\cos\(\frac{\pi}{6}cos t\)\cdot \frac{\pi}{6}\(-\sin^2 t\)+\sin\(\frac{\pi}{6}\cos t\)\cos {t}\]\cdot\(\cos\(\frac{\pi}{6}\cos{t}\)\)^{2}}{\(\cos\(\frac{\pi}{6}\cos{t}\)\)^{4}}-\nl-\frac{2\sin\(\frac{\pi}{6}\cos{t}\)\cdot\(\sin{t}\)\cdot\(\cos \(\frac{\pi}{6}\cos t\)\)\cdot \sin\(\frac{\pi}{6}\cos t\)\cdot \(\frac{\pi}{6}\sin t\) }{\(\cos\(\frac{\pi}{6}\cos{t}\)\)^{4}}-\nl-r\cdot (\frac{\pi}{6}\(\sin t)\)^2$](/mathtex/7f/7f81b16e365a6a01ca4bb96f279e1ce8.gif)
Asi jsem měla před derivováním více upravit, omlouvám se, Tobě - kolegové od techniků jen ať pěkně upravuji, co mají.