Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
AHoj, chcu se s Vámi poradit.. Jestliže mám větu : Jestliže je Jana nemocna, pak nepříjde do školy. Jedná se tedy o implikaci. Čili jestliže např. dnes nepřišla do školy, je pravdivý výrok:,, Jana je nemocná? " jak zjistím že B platí? Jestliže by totiz platilo B pak A muže byt pravda i nepravda.Prosím pomozte..
A taky jsem se chtela zeptat kdyz mám zadání ulohy: rozhodněte při kterých pravdivostních hodnotach vyroku A,B je uvedena vyroková formule pravdiva... mohl by mi nekdo vysvetlit na co se me ptaji tím: při kterych pravdivostních hodnotach vyroku... Nějak tomu zadani nerozumím.. :(
DEKUJI MOC!
↑ Zajdulka:
Na to první jsi si odpověděla. Výrok "Jana je nemocná." může, ale nemusí být pravda. Z informací, které máš NEZJISTÍŠ, jestli výrok platí.
Obecně: Máš pravdivou implikaci
. Můžeš tedy z pravdivého
usuzovat na pravdivost
.
Ale z pravdivého
nemůžeš o
usoudit nic.
To druhý. Tady se chce, abys pro danou formuli sestavila pravdivostní tabulku a podívala se ve kterých řádcích je formule pravdivá. V těch řádcích uvidíš příslušné hodnoty
a
.
Chtělo by to konkrétní příklad.
↑ zdenek1: tak napriklad kdyz mam (A konjunkce B) disjunkce (nonA konjunkce B) ? S tabulkou to chapu, jen neví na co se v ní pak dívat.. diky :)
↑ Zajdulka:
Formule je pravdivá při
a
nebo při
a
.
V tomto konkrétní případě bys to taky mohla podat jako:"Formule je pravdivá právě tehdy, když
." Ale tohle je speciální případ.
A když mám:
Code:
Jakub: „Dalekohled rozbila Lucie. Vůbec nemám rád modrooké holky. Já jsem si dalekohled určitě sám nerozbil.“ Lucie: „Nic z toho, co říká Jakub, není pravda. Dalekohled totiž rozbil Ondřej. Já to nebyla!“ Ondřej: „Lucie lže, když říká, že nic z toho, co řekl Jakub, není pravda. Jakub totiž opravdu nemá rád modrooké holky. Ale já ten dalekohled nerozbil!“ Každý ze svých tří odpovědí uvedl jednu jako lživou.Kdo rozbil dalekohled?
↑ byk7:
Pokud větu "Každý ze svých tří odpovědí uvedl jednu jako lživou." chápu jako "právě jednu", pak
první Luciina věta je lživá, takže její další dvě věty jsou pravda. Dalekohled rozbil Ondřej.
Pokud potřebuješ trénovat tento typ úloh, dopručuju toto, záložky Logika a Výroky
↑ zdenek1:
A jak si poznal, že 1. lucčina věta je lživá?
↑ zdenek1:
Díky