Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
jestli chcete jenom zkontrolovat vysledek, zkuste http://wims.unice.fr/wims/wims.cgi?sess … unction.en
misto n pouzijte jako promennou x
zadal jsem tam funkci ((x+2)/(x+1))^((5*x^2+1)/(3*x)) a zatrhnul jsem limitu a do policka kam se x blizi jsem vepsal inifinity. Dostal jsem vysledek
.
Tak Vam treba kamarad vysveti, kde mate chybu.
muj velice zbezny vypocet rika, ze ma byt e^5/3
- zlomek se upravi na (1 + 1/(n+1)) do mocniny poslu (n+1)/(n+1) zustane e^(5n^2+1)/3n(n+1]
podelim citatel a jmenovatel n^2
Mas to tak?
Pro robert.marik - srdecne zdravim - tak jsem to skrabla rucne a take tak :-)
pro jelenu: taky zdravim :) Priznavam ze jsem byl linej to pocitat, nerad resim priklady kde je dotaz jenom na vysledek, ktery si dotazovany muze overit svepomoci.
S tim delenim: bohuzel zadny odkaz nemam, jenom vim ze www.calc101.com umi taky delit polynom polynomem (odkaz long division) a zobrazi i postup. Ale tam se pouziva ten silenej americkej zpusob zapisu teto operace :) . Takove to klasicke deleni pod sebe, na ktere se asi ptate, tak k tomu teda odkaz nemam. Ale treba Vam pomuze aspon tohle nebo sem da nekdo odkaz na neco lepsiho.
PS: doufam ze to posledni dobou nevypada, ze nejak propaguju computer algebra systemy :) Ve skutecnosti je sam moc nepouzivam a stejne verim jenom tomu co spocitam v ruce. Ale studentum se to nekdy hodi.
No, zda lepsiho :-)
http://matematika.havrlant.net/forum/vi … .php?id=44
tady bylo reseni polynomu i s odkazy, jeste jsme rozebirali Hornerovo schema, urcite se to tady take najde.
Pro robert.marik - vubec nemam vyhrady pro online pocitadla - prave naopak - uzasna pomucka a hodne vyuzivam. Proto velice dekuji za odkazy a rada zkousim, co to vsechno umi a co bych doporucila :- ) a co naopak je uzivatelsky obtizne.