Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2009 11:57

Smrtak
Zelenáč
Reputace:   

Teorie grafů

Zdravím, mám takový problém, následující příklad je na mě až moc obecný, neuměl by mi někdo poradit ??? Budu vděčný za jakékoli nasměrování ;-)

Zadání:
Ve firmě pracuje kromě ředitele i několik zaměstnanců. Mužů je mezi zaměstnanci o tři více než žen. Během doby se zaměstnanci mnohokrát stěhovali a sdíleli kanceláře. Víme, že jedenáct zaměstnanců již během doby sdílelo kancelář s dvěma kolegy, tři se čtyřmi kolegy a ostatní sdíleli kancelář s jedním, třemi nebo pěti kolegy (nevíme kolik jich je, jen víme, že takoví zaměstnanci ve firmě jsou). Ředitel má nyní kancelář sám pro sebe. Bylo tomu tak vždy? Podrobně vysvětlete!

Předem všem díky.

#2 01. 12. 2009 10:03 — Editoval pista (01. 12. 2009 10:04)

pista
Zelenáč
Reputace:   

Re: Teorie grafů

↑ Smrtak: uvažovala jsem, řešit to na principu sudosti a lichosti. Pracovníků včetně ředitele je 2x + 3 + 1. jo je sudé číslo. Pak nějak spočítat ty zaměstnance, podle toho, jak mohli být v kancelářích umístění. Nevím, jak sestavit takovýto graf.

#3 01. 12. 2009 11:55

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Koukal jsem na tu úlohu a nějak to nechápu. Konkrétně "3 [sdíleli kancelář] se 4 kolegy". Pokud člověk A někdy sdílel kancl s osobami B,C,D,E, pak i osoby B,C,D,E sdílely kancl se 4 kolegy, proto lidí, co sdíleli kancelář se 4 lidmi je alespoň 5.

Jinak úvaha o paritě vypadá jako správná cesta, přestože zadání je divné.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#4 01. 12. 2009 16:51

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Zadání je v pořádku. Jen čtenář nesmí implicitně předpokládat, že kancelář sdíleli SOUČASNĚ. To v zadání neříkám ;-)

#5 01. 12. 2009 17:08

Kondr
Veterán

↑ petrkovar:Zdravím autora (téměř) všech zdejších slavných diskrétních úloh :)

Už jsem pochopil, jak to bylo myšleno: původně jsem to bral tak, že věta "jedenáct zaměstnanců sdílelo kancelář s dvěma kolegy" znamená, že "jedenáct zaměstnanců (někdy) sedělo v kanceláři pro 3 lidi". Druhá interpretace mně nenapadla. Nyní je již řešení snadné (sestavíme graf relace "někdy spolu seděli" a posčítáme stupně vrcholů).

#6 02. 12. 2009 22:37

mephistotel
Zelenáč
Reputace:   

A nemohl by si mě trošec nakopnout?Jak začít s tím grafem?

#7 03. 12. 2009 00:40

Kondr
Veterán

↑ mephistotel:Graf sestavíme tak, že řekneme "nechť G je graf, v němž vrcholy-zaměstnanci jsou spojeni, právě když seděli v jedné kanceláři". Konkrétní graf sestrojit nelze, protože neznáme ani počet vrcholů. Úvahy o stupních a paritě nás ale dovedou k cíli.

#8 03. 12. 2009 11:21

Smrtak
Zelenáč
Reputace:   

Můžu se zeptat co je to ta parita? Co se teorie grafů týče tak tento pojem vidím poprvé, ale pokud je moje domněnka správná tak se jedná o stupně vrcholů. Akorát přesně nevím jak mi tohle pomůže zjistit jestli byl ředitel vždy sám.

#9 03. 12. 2009 11:34

pista
Zelenáč
Reputace:   

↑ Smrtak: Parita u čísel přímo z wiki: Vlastnost čísla být sudým anebo lichým se někdy nazývá parita čísla (a může se chápat i jako číselná hodnota zbytku po dělení čísla dvěma, tzn. parita sudého čísla je nula, parita lichého čísla je jedna).

#10 03. 12. 2009 12:12

Smrtak
Zelenáč
Reputace:   

↑ pista: Aha tak to je jiná, paritu znám ze světa počítačů kdy se tím kontroluje správnost přenesených dat, ale to už je staré. U grafů znám právě jenom partitu. Ale jinak díky za rady, teď už možná přibližně vím jak na to.

#11 03. 12. 2009 22:22

mephistotel
Zelenáč
Reputace:   

↑ Smrtak:

Mohl by jsi nastínit své řešení?Bo já jsem se zatím ještě nechytl:-(

#12 03. 12. 2009 22:32

Kondr
Veterán

↑ mephistotel:nechť G je graf, v němž vrcholy-zaměstnanci jsou spojeni, právě když seděli v jedné kanceláři. Ředitele jsme do grafu nezahrnuli, předpokládáme, že s nikým neseděl

Jaké má skóre? Co říká věta 1.1? Co to znamená? O jaký typ důkazu jde (spor, indukce, ...)? Na třetí otázku napoví to "předpokládejme".
Víc napsat není v mých silách (kromě řešení, což poučen již neudělám).

#13 04. 12. 2009 11:11

mephistotel
Zelenáč
Reputace:   

↑ Kondr:
Díky, moc, opravdu si mě dobře nakopl:-)

#14 06. 12. 2009 13:23

progenx
Zelenáč
Reputace:   

Dobrý den, sleduji tuto diskuzi a bohužel mi stále není jasné jak se dobrat k výsledku. Přece, když nemůžeme sestavit konkrétní graf, protože neznáme počet vrcholů, tak nemůžeme ani uvažovat o stupnách, protože pokud neznáme vrcholy tak nemůžeme spočítat ani hrany. Takže přemýšlet o stupních vrcholů a o skóre mi příjde zbytečné, když o tom grafu vlastně nic nevím. A dále se zde mluví v jednotném čísle jako "Graf" ale já tam vidím několik grafů. Například 11 lidí sdílelo kancelář se dvěma kolegy. To vnímám jako jeden graf a dokonce si ho dokážu představit. Dále "tři se čtyřmi" to vnímám jako drůhý graf, který si také umím představit atd... Je to z mého pohledu docela zamotané. prosím o jakoukoliv radu, která by mi pomohla s rozuzlením těchto pro mě tajemných záhad.

#15 06. 12. 2009 13:46

Kondr
Veterán

↑ progenx: V grafu, který jsem myslel já, jsou spojeny ty dvojice lidí, které sdílely kancelář. Opravdu ho neumíme nakreslit, víme o něm ale hodně. Třeba "11 lidí sdílelo kancelář se dvěma kolegy" znamená, že 11 vrcholů má stupeň 2. Podobně dešifrujeme ostatní věty, důležité je to, na co zde upozorňuje pista.

#16 06. 12. 2009 14:47

progenx
Zelenáč
Reputace:   

↑ Kondr:
Ano máte pravdu. "11 lidí sdílelo kancelář se dvěma kolegy" znamená, že 11 vrcholů má stupeň 2. "Tři se čtyřmi" znamená, že 3 vrcholy jsou stupně 4. Ovšem dále se nám to komplikuje, protože věta "ostatní sdíleli kancelář s jedním" by mělo znamenat, že X vrcholů má stupeň 1, dále X vrcholů stupně 3 a konečně X vrcholů stupně 5. U těchto posledních výkladů víme ještě méně. Mohli by jsme klidně zamýšlet, že milion zaměstnanců = vrcholů bylo stupně 1 atd... Ovšem cítím zde jistou míru promyšlenosti, protože u prvních dvou výkladů kde známe vrcholy víme, že měli sudý počet stupňů ovšem u těch dalších, kde počty vrcholů neznáme, víme jen, že X vrcholů má vždy lichý počet stupňů ať už jeden, tři nebo pět. Pokud si ještě uvědomím, že zaměstnanců bylo lichý počet + 1 ředitel = v celé firmě bylo sudý počet lidí. To mě vede k tomu, že musím zřejmně (něco) v grafu spočítat a podle toho zda výsledek bude sudý nebo lichý mám vyvodit závěr. Ovšem nevím co počítat a pokud něco spočítam tak nevím co bude plinout z toho, pokud napočítám sudé číslo nebo liché. Alespoň takto to cítím.

#17 06. 12. 2009 14:59

Kondr
Veterán

Už mnohokrát tu zaznělo něco jako "princip sudosti (věta 1.1)" nebo "součet stupňů" ... jinak směr je správný

Zápatí