Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ zdenek1:
vodorovný..??slyšel jsem o šikmém...o svislém..ale vodorovném ne...
↑ mcdodo:
čau, prosim Vás, máme problém s tímto příkladem. Je tam i chyba v zadání
(je špatně okótováno => že d=D=200mm a b=d=2m) beru to, že zadání je správně ;-)
Teď bych chtěl poprosit, zda by byl někdo ochoten nám s tímto příkladem pomoci.
Díky
↑ Roman12:
Doba vrhu (vodorovného) je .
Jenže to musíš počítat pro výšku těžište (středu) kluličky. TAkže to bude
Aby se dostala kulička k levému kraji, musí se střed kuličky dostat do vzdálenosti
Ve vodorovném směru se jedná o rovnoměrný pohyb, takže
Když se má dostat k pravému okraji je vzdálenost , čas je stejný.
Symboly používám tak, jak jsou v textu.
↑ zdenek1:
Děkuji...
ale takhle...mi to máme jako semestrálku na jeden předmět.. a všechny osattní zadaaní tam mají samé derivace integrali..tak že se mi moc nezdá že by tohle bylo řešení...jako ano..lze to takhle vypočítat...ale newim estli se od nás tohle očekává...
↑ mcdodo:
No z těch 10-ti příkladů (soubor "priklady K.pdf") jsou na derivace je 4. Ostatní jsou této úrovně. Ale když si to chceš ztížit, klidně můžeš pomocí integrálů odvodit ten vztah pro dobu pádu.
no asi tak, ale zdenek1 - prosim tě, takhle jak jsi mi to spočítal to je proto, protože bude její střed v místě "měření" náležet s vodorovnou stěnou ;-) pomoc derivací a integrálů by byla nutná, kdyby ten otvor kam má spadnout byla mnohem dál než 20cm (z výšky 4m) - ale i tak je tam nějaký úhel přes hranu otvoru :o(
Nebo myslíš, že ne.
Díky Roman12
↑ zdenek1:
máš všechny ty příklady K-...??a proč teda tam máme zadanou tu hodnotu ay(y)= -9,81 m/s2 ..??
↑ Roman12:
Tak jsem o tom přemýšlel a máš. pravdu. Ten způsob výše nedá nejmenší rychlost. Práce kvapná, málo platná
Nejmenší rychlost by měla být podle obrázku. V rohu si myslíš kruřnici se stejným poloměrem jako má kulička. A pak zvolíš takovou rychlost, aby trajektorie (parabola) byla tečnou myšlené kružnice. Bohužel mě nenapadá žádný jednoduchý způsob, jak to spočítat. Ale koneckonců, je to vaše práce.
Za předchozí mystifikaci se omlouvám