Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahojte, poprosil by som o radu s prikladom
urcte rovnicu priamky kolmej na dotykovu rovinu plochy danej vektorvovou funkciou
v bode A urcenom ![kopírovat do textarea $[u_0=0,v_0=2]$](/mathtex/3c/3c3a380d45ad052b7e1fe5ab824c821c.gif)
za rady dakujem
p.s prepacte poplietol som kategorie, chcel som tento text vytvorit v novom prispevku ale nejak som to doplietol, dakujem za pochopenie.
ahojte, mam takyto priklad, potrebujem urcit objem kuzela o polomere r a vyske v pomocou dvojneho resp. trojneho integralu, nie pomocou vzorca pre objem rotacnej plochy pomocou integralu, vid. http://sk.wikipedia.org/wiki/Ur%C4%8Dit … k.C3.A1cie
dakujem za rady
Koukám, že počítat to integrací podle dx dy je mimořádně nešikovné (= nepřehledné, zbytečně komplikované) a stejně to člověka svádí k zavedení polárních souřadnic při první příležitosti... No pokud by byl zájem, tak se na to můžeme kouknout...
Podle mě ten integrál by vypadal takto:
A výpočet docela hnus :) Chce se do toho někomu?
kua je to vůbec dobře??? Vždyť to neumí spočítat ani Wolfram... nemám to nakonec blbě?!
http://www.wolframalpha.com/input/?i=int+(1-sqrt(x^2%2By^2)%2Fr)v+x%3D0..r%2C+y%3D0..sqrt(r^2-x^2)
No, asi není Wolfram Alpha dostatečně silná zbraň :-)
In[14]:= Assuming[r > 0 && x <= r && y <= r && x >= 0 && y >= 0,
Integrate[
Integrate[1 - Sqrt[x^2 + y^2]/r, {y, 0, Sqrt[r^2 - x^2]}], {x, 0, r}]]
Out[14]= (\[Pi] r^2)/12Výpočet trval sice docela dlouho, ale prokázal, že to tak skutečně je.
Hehe, to by mě zajímalo jestli někdo přijde na postup jak se k tomu výsledku dobrat :D
Já si s tím hrál aspoň půl hodiny, zbavil jsem se toho vnitřního integrálu, a skončil jsem na tomhle mezivýsledku:
Je to jeden integrál z asi 3, objem toho kuželu je pak jejich součtem. Ty zbývající dva jsou ovšem jednoduché, ale s tímhle si moc nevím rady :)
Oline móóc pěkné! :) Jak jsi na to vůbec přišel? Já to dokázal až se znalostí výsledku, takto: