Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 12. 2009 10:25

Štěpánka
Zelenáč
Reputace:   

Geometrie - translace - shodná zobrazení

Ahoj, mám otázku:
Jaké zobrazení vznikne sloužením 2 translací, orientovaná úsečka AÁ=5cm je vodorovná vlevo a úsečka ÁA´´=5cm je svislá dolů? Narýslovala jsem si rovnostranný trojúhelník a po směru úseček posunula. Myslím si, že toto zobrazení je nekomutativní grupa s vlastnostmi - úplná, asociativní, neutrální prvek nemá a inverzní nevím.

A nebo se úplně mýlím a pak nevím, co si mám představit po pojmem "jaké zobrazení vznikne". Mohl by mi, prosím, někdo poradit.
Předem velice děkuji.
Štěpánka

#2 02. 12. 2009 10:36

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Geometrie - translace - shodná zobrazení

Translace (= posunutí) je určena (předpokládám, že způsobem Tobě známým) svým vektorem (tzv. vektorem posunutí).

Jestliže vektory u, v  takto určují po řadě translace f , g ,  potom  vektor  u + v  určuje translaci  f o g  (= f složeno s g).
Z toho plyne, že skládání translací je komutativní (neboť i sčítání vektorů je komutativní).

Stačí toto naťuknutí ?

#3 02. 12. 2009 10:51

Štěpánka
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:
taha, takže to bude komutativní pologrupa?

#4 02. 12. 2009 11:04 — Editoval Rumburak (02. 12. 2009 11:17)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Štěpánka:
Pokud máš na mysli množinu všech translací v rovině (obecně v euleidovském prostoru) vzhledem k operaci složení dvou zobrazení,
pak odppovídám ANO.

Ba lze říci více: je to (komutativní) GRUPA.
Její neutrální prvek odpovídá nulovému vektoru,
a je-li translace f určena vektorem u,  pak vektor -u  určuje translaci  f^(-1)  inversní k f .

Ba lze říci ještě více :  Je to vektorový (= lineární)  prostor.
K tomu je potřeba
1) psát   f + g  místo  f o g 
2) definovat k translaci f  translaci t*f  při zvoleném reálném číslu t: 
je-li  u  vektor určující translaci f,  pak za t*f vezmeme translaci určenou vektorem  t*u .

Přitom prostor všech translací v daném e-prostoru je isomorfní s odpovídajícím vektorovým prostorem.

#5 02. 12. 2009 11:11

Štěpánka
Zelenáč
Reputace:   

Už to chápu ba kokonce mi to i souhlasí s poznámkami z přednášky. Velice děkuji.Hezký den

Zápatí