Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Příklad:
Mějme souvislý graf G, kde pro každé dva vrcholy x,y ∈ V(G) platí, že buď nemají žádného společného souseda nebo jich mají pět. Ukažte, že G musí být k-pravidelný pro nějaké k.
Návod: Nejdříve dokažte následující tvrzení: Nechť A,B ⊆ V(G) a nechť každý vrchol a ∈ A má přesně čtyři sousedy v B a každý vrchol b ∈ B má přesně čtyři sousedy v A. Potom |A| =|B|. Dále si uvědomte, že stačí dokázat deg(u) = deg(v), pro libovolné dva SOUSEDNÍ vrcholy u,v ∈ V(G).
Potřebuji nějak nakopnout. :( Neřešilo se to tu již někde, nemohu najít... Díky
tascoa napsal(a):
Nejdříve dokažte následující tvrzení: Nechť A,B ⊆ V(G) a nechť každý vrchol a ∈ A má přesně čtyři sousedy v B a každý vrchol b ∈ B má přesně čtyři sousedy v A. Potom |A| =|B|.
Dokazat tohle neni problem, ... stačí spocítat hrany mezi A a B, což je 4.|A| a z toho uz je to přímo vidět.
Nyní pro libovoný dva SOUSEDNÍ vrcholy u, v vytvoříme množiny A, B tak, že:
Teď když si vezmeš libovolný vrchol z A, tak musí mít 5 společných cousedů s vrcholem v (mají minimálně jeden a to vrchol u). Jeden z nich je vrchol u, zbývající 4 leží v množině B. Z toho co bylo dokázáno tedy platí |A| =|B|. Ale deg(u) = |A|+1 = |B|+1 = deg(v).
To že to platí pro všechny vrcholy už plyne ze spojitosti grafu.
↑ Wotton:
Nedalo by se to nějak rozepsat po lopatě? Absolutně tomu nerozumím. Promiň, ale na tuhle matematiku jsem blbej, tak tě chci poprosit jestli bys to nějakým způsobem nerozepsal (zdali se má něco do těch vzorců dosazovat a tak). Díky moc
Prosím moc prosím rozepiš to tak, aby to pochopil i úplný hlupák jako jsem Já
Wotton napsal(a):
tascoa napsal(a):
Nejdříve dokažte následující tvrzení: Nechť A,B ⊆ V(G) a nechť každý vrchol a ∈ A má přesně čtyři sousedy v B a každý vrchol b ∈ B má přesně čtyři sousedy v A. Potom |A| =|B|.
Dokazat tohle neni problem, ... stačí spocítat hrany mezi A a B, což je 4.|A| a z toho uz je to přímo vidět.
Teď když si vezmeš libovolný vrchol z A, tak musí mít 5 společných cousedů s vrcholem v (mají minimálně jeden a to vrchol u). Jeden z nich je vrchol u, zbývající 4 leží v množině B. Z toho co bylo dokázáno tedy platí |A| =|B|. Ale deg(u) = |A|+1 = |B|+1 = deg(v).
To že to platí pro všechny vrcholy už plyne ze spojitosti grafu.
Tak třeba nerozumím tomu jak říkaš "stačí spočítat hrany mezi A a B což je 4.|A| a z toho už je to přímo vidět". Ja, ale nevím co konkrétně mám vidět, promiň, ale teorie grafu je pro mě úpln졚panělská vesnice a navíc ještě dokazováni, takže pokud se to dá ještě nějak rozepsat byl bych rád.
Dál nerozumím tomu zápisu kdy vytvářime množinu A a B podle těch vztahů, také bych prosil o nějaké srozumitelné rozepsáni.
Nechápej mě špatně, ale konkrétně na tento příklad musím vypracovat nějaký matematický referát či co to je, takže musím napsat podrobný postup jak jsem postupoval ve ve výpočtu/v dokazováni a proč jsem tak postupoval. No a z těch dvou vztahu nejsem příliš moudrý.
Jinak dalo by se to i nějak nakreslit abych viděl jak by měl vypadt(myslím ten graf) a nebo dokázat ještě jiným způsobem? Pokud ano byl bych vděčný i za další variantu řešení. Díky moc a přeju hezký den
Nevím jak na to chceš psát seminárku, když tomu vůbec nerozumíš, ale budiž, to je tvoje věc, ...
Wotton napsal(a):
Tohle znamená, že pokud z každého vrcholu množiny A vedou čtyři hrany do množiny B, tak celkově z množiny A do množiny B vede 4.|A| vran. Protože ale to samé platí pro možinu B, tak z množiny B do množiny A musí vést 4.|B| vran. A protože to jsou ty samý hrany, tak 4.|A|=4.|B|. Tedy |A|=|B|. Tím jsme dokázali pomocný mezikrok.
Wotton napsal(a):
Množina A je množina všech sousedních vrcholů vrcholu u s kromě vrcholu v. Množina B je množina všech sousedních vrcholů vrcholu v s kromě vrcholu u.
Wotton napsal(a):
Teď když si vezmeš libovolný vrchol z A, tak musí mít 5 společných cousedů s vrcholem v (mají minimálně jeden a to vrchol u). Jeden z nich je vrchol u, zbývající 4 leží v množině B.
Tady se pouze dokáže, že z každého vrcholu množiny A vedou právě 4 hrany do množiny B. Což spolu s tím co bylo dokázáno dříve dává požadovanou rovnost.
↑ Wotton:
Děkuju za podrobnější vysvětlení, určitě mi to dost pomůže.
Jinak bych měl ještě 2 prosby:
1) v zadáni je napsáno "Ukažte, že G musí být k-pravidelný pro nějaké k." na čem to mám ukázat nebo jak vysvětlit? Můžeš mi prosím ještě poradit stímto.
2) "Nyní pro libovoný dva SOUSEDNÍ vrcholy u, v vytvoříme množiny A, B " můžeš mi to prosímtě nakreslit ať mám představu jak to má vypadat? Určitě to nakreslit nějak jde (třeba mi to pošli na mail).
Jeětě jednou díky a přeju hezký den
1)
a) Podívej se na definici k-pravidelného grafu
b) Projdi si ještě jednou to co tu celou dobu děláme
c) Prašti se do čela s výkřikem "No jo, vždyť to je jasný, já jsem ale ..."
2) Co na tom chces kreslit? Ty nepoznáš který vrcholy sousedí s kterýma?
↑ Messiah83:není mi jasné, jaký graf je na obrázku nakreslen. Pokud tam mají být množiny A, B, o kterých se tady mluvilo, a hrany mezi množinami A,B, tak vrcholy u, v jsou podle popisu množin DVA pevně zvolené vrcholy a v obrázku jich je 4 od každého. Tak je obrázek spíš zavádějící než vysvětlující.
Stránky: 1