Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím, tak jsem tu opět :-)
Možná budu mít pár "blbých" otázek.
Budeme mít prog. jazyk Pascal, tak se ptám.
Jaká verze je pro začátečníka nejlepší?
Slyšel jsem o pár verzích.
Turbo Pascal 5.5 - prý je to hodně stará verze, je sice zdarma, ale ani myš v ní nefunguje.
Turbo Pascal 7.0 - asi bych řekl, že nejlepší. Má prý dobré napovědí a dobře se v ní ladí. Ale za penízky!
Free Pascal IDE - tohle je ořezaná verze 7.0 je zdarma, ladící funkce nejsou tak "vyvinuté" jakou u 7.0, a prý pro školní potřeby nejideálnější.
Takže jaký z těchto programů byste doporučovali? Popřípadě jaké jiné další programy by byly dobré?
Pak ohledně literatury. Mám učebnice: Algoritmizace od Jany Pšenčíkové a Programování v Pascalu, také od J. Pšenčíkové.
No a ještě otázka na závěr. Jaký jiný jazyk byste mi doporučili ...
Přemýšlel jsem, že se začnu učit (sám doma u PC) C++. Nebo Delphi, ale to asi podobné jako Pascal - (nějaká rozšířenější verze?)
Tak jaký je nejlepší a jaký nejvíc využiji?

↑ Honza Matika:
C++ ti doporučuju (já jsem se nejdřív učila C a nyní C++). Ale to ti nestačí ten pascal, aby se ti to potom nemotalo dohromady, když začneš se dvěma progr. jazyky najednou.

↑ gladiator01: No jde mi o to - nevím jestli jsou si ty jazyky aspoň nějak podobné. Pascal ve škole za chvíli bude povinný, takže ten se budu učit tak, jako tak.
Ale nevím, zda je C++ nebo C jsou s Pascalem nějak podobné. Jestli budu zase začínat od začátku, nebo už budu moci něco použít z Pascalu.
A asi máte pravdu, začnu jen s Pascalem, časem zkusím přidat tedy ten C++.
A jaký ten kompilátor si myslíte že je nejlepší? Stačil by ten Free Pascal IDE ?

↑ Honza Matika:
Já nevim, v pascalu nedělám, ale nebylo by lepší počkat až co budete používat ve škole? Nebo ze zeptej učitele, případně se podívej co je ve škole nainstalované jestli máš přístup. Pro takovéty začátečnické pokusy ale asi stačí cokoliv.
↑ Honza Matika:
Doporučuji Python - dynamický prog. jazyk, snadno se v něm dělá a není tak kecaci jako JAVA, C a jim podobné jazyky a vše je komplet zadara. Pro začátečníka dobré , jelikož se dobře učí .)

↑ Johny: Děkuji za tip, ale jak psala ↑ gladiator01: má to cenu se učit 2 prog. jazyka současně? Neplete se to? Protože jestli ne, tak bych se rád učil něco dopředu. Ten Pascal je právě povinný.

↑ Honza Matika:Různé programovací jazyky jsou dobré na různé účely, pokud to s programováním myslíš vážně, je dobré si těch jazyků vyzkoušet víc. Na programování webu ASP.NET nebo PHP, Javascript, na věci matematického charakteru Haskell, na pořádné programování je C++, Java nebo C#. Python taky nené špatný, ale poptávka je dnes hlavně po Java/C++/C#/ASP.NET progrmaátorech.Pokud to myslíš s programováním vážně, nejspíš se budeš muset alespoň dva jazyky naučit. Máš ale pravdu, že ási není úplně dobré se poštět do dvou, dokud ani v jednom neumíš napsat ani jednoduchý program.
Pascal osobně beru jen jako odrazový můstek k jazykům jako C++, C# nebo Java, proto bych neinvestoval peníze do Borlandího překladače a bral bych FreePascal (ikdyž ho neznám).
Pokud děláte v Pascalu, možná budete chtít do budoucna přejít na Delphi, což je "Pascal s okýnky".
Já zpravidla píšu věci v Delphi 7, kdysi byly k nějakému PC worldu zadarmo. I konzolovky, jiné programy prakticky nedělám. Ve škole používám Free Pascal, který podle mě na to, co se ve škole dělá, zcela dostačuje (není to tedy tak komfortní).

↑ Kondr: Dík za tipy, nějaký kompilátor je u nás ve škole. (na Pascal)
Takže si ho budu moct stáhnout zadarmo. Ptal jsem se učitelky, a ta říkala, že třeba v Pascalu se dělá i v Plzni na strojárně.
A prog. jazyky jako Python, Matlab (to nevím jestli je prog. jazyk) neznala.
A z Pascalu by jsme měli přejít do Delphi.
Takže se začnu učit tedy ten Pascal.
Tak díky za rady (všem), snad to někam doprogramuji :-)

↑ Olin: Zdravím mám dotaz. Píšu první programy a v tom Free Pascal to není zrovna hezké. ALe nevím jak mám kopírovat do toho Free Pascalu nějaký text.
Že bych si program napsal v textovém dokumentu (.txt) a pak bych to tam jen vložil. Problém je, že nevím jak. Otevírá to jen soubory typu .pas; .pp; .inc; a klasický copy-paste nefunguje.
↑ Honza Matika:skús ako prostredie dev pascal a nastav ako kompilátor najnovší freepascal prípadne aj ten čo ponúka on (nie GNU pascal ten mi nechcel nič preložiť)
len grafiku aspoň mne v Dev pascale nešlo rozbehať na grafiku aj IDE freepascal nie len kompilátor
↑ Honza Matika: Já mám ve své verzi Edit - Paste from Windows (a taky Edit - Copy to Windows).

Zdravím po pár programech který jsem si napsal mě jeden né a né udělat. Pořád mi to hází chybu.
program vymen;
uses crt;
var A,B,C: integer;
begin
Writeln('Tento program vymeni mezi sebou 2 cisla');
Readln;
Clrscr;
Writeln( 'Zadej cislo A' );
Readln (A);
Writeln( 'Zadej cislo B' );
Readln (B);
C := A;
A := B;
B := C;
writeln( 'A=' A);
readln;
writeln( 'B=' B);
readln;
end.Nevíte, kde je chyba? Prosím.
↑ Honza Matika: pri vypisu pomoci writeln jsi zapomnel oddelit carkou retezec a promennou, musi tam byt
writeln( 'A=', A);
readln;
writeln( 'B=', B);btw: cti, co ti rika kompilator
↑ Honza Matika: A co to zkusit pomocí dvou proměnných (ne že by to bylo tak moc přínosné) :D

↑ Honza Matika:
Nebylo by rychlejší
program vymen;
uses crt;
var A,B: integer;
begin
Writeln('Tento program vymeni mezi sebou 2 cisla');
Readln;
Clrscr;
Writeln( 'Zadej cislo A' );
Readln (A);
Writeln( 'Zadej cislo B' );
Readln (B);
writeln( 'A=', B);
readln;
writeln( 'B=', A);
readln;
end.:)

Zdravím znovu nevím, kde mám chybu :-(
Nemůžu to "přeložit" co mi to hlásí.
Program Kvadraticka_Rovnice;
uses crt;
var a,b,c,x_1,x_2,D: real;
begin
writeln('Program pro vypocet korenu kvadraticke rovnice');
writeln('Resi rovnici typu ax^2+bx+c=0');
readln;
clrscr;
write('Zadej cislo a ');
readln(a);
write('Zadej cislo b ');
readln(b);
write('Zadej cislo c ');
readln(c);
D := b*b-4*a*c;
if D>0 then begin
x_1:= (-b+sqrt(D))/(2*a);
x_2:= (-b-sqrt(D))/(2*a);
writeln('x_1= ',x_1:1:3);
writeln('x_2= ',x_2:1:3);
end;
else writeln('Rovnice nema realne reseni');
readln;
end.Dík.
Před else nesmí být středník. Smaž ho a půjde to.
Jinak ten program tak trochu "kecá", pro D = 0 má ta rovnice reálné řešení taky, i když jen jedno.

↑ Olin: Děkuji. tak jsem to zkusil pro D=0, ale nejde to. Někde tam je chyba.
Program Kvadraticka_Rovnice;
uses crt;
var a,b,c,x,x_1,x_2,D: real;
begin
writeln('Program pro vypocet korenu kvadraticke rovnice');
writeln('Resi rovnici typu ax^2+bx+c=0');
readln;
clrscr;
write('Zadej cislo a ');
readln(a);
write('Zadej cislo b ');
readln(b);
write('Zadej cislo c ');
readln(c);
D := b*b-4*a*c;
if D>0 then begin
x_1:= (-b+sqrt(D))/(2*a);
x_2:= (-b-sqrt(D))/(2*a);
writeln('x_1= ',x_1:1:3);
writeln('x_2= ',x_2:1:3);
end
if D=0 then begin
x:=(-b)/(2*a);
writeln('x= ' ,x:1:3);
end
else writeln('Rovnice nema realne reseni');
readln;
end.Offline
Nebude. V prvním případě program pracuje následovně: nejprve ověří, jestli D>0. Pokud ano, vypíše řešení. Pokud ne, zjišťuje se, jestli D=0. Pokud ano, vypíše se řešení, pokud ne, vypíše se, že nemá řešení.
V druhém případě se nejprve ověří jestli D>0. Pokud ano, vypíše se řešení. Pak se (bez ohledu na to, jestli D>0 nebo ne) zkusí, jestli D=0. Pokud ano, vypíše se řešení, pokud ne, vypíše se, že nemá řešení.
Tzn. pokud by měla v 2. případě rovnice 2 řešení (tedy D>0), vypsala by se, ale pak by se zjistilo, že D=0 neplatí, takže by se dodatečně ještě napsalo, že nemá řešení.
Stránky: 1