Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím vás, můžete mně poradit s tímto příkladem?
-12 lomeno odmocnina ze 7 + 1). Promiňte, že to mám ze 2 částí, ale nemohla jsem to dopsat texem, musím se to v klidu doučit, stále se mně tento dopsaný zlomek objevoval ve jmenovateli u předešlého 2 ^odmocnina ze 7. Děkuji vám za pomoc.

takhle?
(chybělo ti c u frac a složená závorka)
jestli je to zadání takto, tak to vyjde 9/2

postup:
zlomky v závorce na společný jmenovatel -> roznásobit -> rozšířit zlomek, aby jsi se zbavila odmocniny ve jmenovateli -> roznásobit a hotovo
Ale pomůžeme. Když chceš dva zlomky převést na společný jmenovatel, tak vždy můžeš za společný jmenovatel zvolit součin jmenovatelů obou zlomků. Pravda, že někdy ti tam třeba vyjdou zbytečně velká čísla, ale zato se tohle dá aplikovat vždy.
Když teda budeme chtít odečíst ty dva zlomky, tak za společný jmenovatel vybereme součin jejich jmenovatelů, v našem případě zmíněné
. Rozšíření jednotlivých zlomků na tenhle jmenovatel je obvyklé: zlomek rozšíříme tím, co "v něm chybí":
Dál se potřebujeme zbavit odmocniny ve jmenovateli: K tomu nám pomůže vzoreček
-- zlomek bude stačit rozšířit
. Po rozšíření, roznásobení a upravení do nějakého slušně vychovaného tvaru bys měla mít požadovaný výsledek.
Edit: Zapomněl sem, že tenhle rozdíl není celý příklad -- ale to snad nevadí. x)