Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 12. 2009 12:14

ajucha
Reputace:   

stejnolehlost

Jsou dány dvě kružnice k1, k2, které se protínají v bodě A. 1 je menší než k2. Sestrojte obdélník ABCD, aby B leželo na k1, D neželo na k2, vzdálnost AB=2BC.

Já jsme si otočila kružnici k2 o 90° z bodu A.Ale vzdálenost od A jsem nanesla 2 krát větší než je vzálenost středu K2 od A (protože ab=2bc. A tam,kde mi nová kružnice k2' protla k1, tak tam je bod B.

Ale když si to narýsuju, ta mi to nevychází. Pak když od B udělám 90°,abych našla bod D, tak ten mi neleží na k2.
Jakto?:)

#2 04. 12. 2009 17:02

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

Re: stejnolehlost

Jak je zadání? Tam píšeš že D nemá ležet na k2, ale v pokusu o řešení zase že má!

Jinak pokud to chápu dobře, tak nakonci udělej kolmici v bodě A (a ne B), a pak by to vycházet mělo.

Dva jsou tisíckrát jeden.

#3 05. 12. 2009 16:49

ajucha
Reputace:   

jo tam mělo být, že D leží na k2
Ale stejně, i když dělám kolmici z B,tak to nevychází. Někdy se mi ta kolmice ani neprotne s tou kružnici...

#4 07. 12. 2009 10:41 — Editoval Rumburak (08. 12. 2009 09:09)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ ajucha:

Je nutno vtáhnout do hry kružnici  q  s následujícími vlastnostmi:

1) její poloměr je polovinou poloměru kružnice k1,
2) q má s k1 dotyk v bodě A.

Kr. q je je tedy stejnolehlá s k1 , střed sjenolehlosti je A,  koeficient 1/2 resp. -1/2,   takže q můžeme volit dvěma způsoby.

Označme f stejnolehlost  zobrazující  k1  na q , f* inversní stejnolehlost.

Označme dále g  otočení o pravý úhel (ve zvoleném smyslu) okolo bodu A ,  g*  otočení inversní ke g .

Průsečík kružnic  g(q), k2  různý od A označme D , dále položme   B =  f*(g*(D))  (úhly DAg*(D), DAf*(g*(D))  jsou pravé).
Sestrojíme bod C tak, aby ABCD byl obdélník.
Potom B =  f*(g*(D)) leží na k1,  |AB|/2 = |A f(B)|  = |A g(f(B))| = |AD| = |BC|.

Zápatí