Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Najdi v C vsetky korene polynomu
z hornerovj schemy mi vyslo pre -2 polynom
s ktorym neviem pohnut, ani hornerova schema tu uz nejde.. premyslal som nad dakou substituciou ale z toho nic nebolo..ma niekto daky napad?
↑ halogan:
vdaka uz mam vsetky korene, mohol by si prezradit ako si prisiel na tu 1/2?

Využil jsem cizí pomoci :-)
↑ halogan:
aha :D tak na skuske mi toto asi nezozerie :)) budem si muset najst daky postup :)
↑ martanko:, ↑ halogan:: k 1/2 se lze dopidit i bez "cizi pomoci". existuje totiz veta, ktera se v tomto pripade docela hodi: necht
je polynom s celociselnymi koeficienty
. je-li racionalni cislo
(kde p, q jsou nesoudelna) korenem polynomu f(x), pak
a
. v nasem pripade tedy
a tedy
a
. ma-li tedy nas polynom racionalni koren, pak musi byt z mnoziny
- jedna polovina je mezi nimi
↑ martanko:
Ovšem nejedná se zde o bikvadratickou rovnici, ale o rovnici kvartickou.
↑ plisna:
Existuje ještě tvrzení, které v případě, že takových racionálních kořenů je relativně mnoho, redukuje jejich počet a to dosti významně. Bohužel nemám u sebe to tvrzení a už si jej z algebry nepamatuji příliš. Pokud najdu, napíši to sem.
↑ Marian:
neviem aku terminologiu pouzivate ale na univerzite mateja bela v b. bystrici mame pre polynom 4teho stupna vyraz bikvadraticky (rovnako aj z predchadzajuceho studia to tak bolo aj na trnavskej univerzite)

↑ martanko:
Já jsem se setkal pouze s tou terminologií, že bikvadratická rovnice je speciálním případem rovnice kvartické a to takovým, že neobsahuje členy s lichými mocninami, takže ji jde snadno vyřešit substitucí za x^2
Stránky: 1