Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
chtěl poprosit o pomoc, mám tu nějaký příklad s pravděpodobností a nemůžu se tím prokousat (jsem na tohle "levej").
Př:
Jaká je pravděpodobnost, že náhodně zvolené čtyřmístné číslo má:
a) všechny číslice různé
b) právě dvě číslice stejné
c) tři číslice stejné
d) všechny číslice stejné
[Výsledky: a) P=0,504; b) P=0,432; c) P=0,085; d) P=0,001]
Zatím jsem se dostal k řešení u a) a d), ale ne u b) a c).
a)
d)
Takto jsem postupoval - jmenovatel: celkem mám 9*10^3 možností; čitatel: příznivých je 9*9*8*7 pro neopakující se číslice a 9*1*1*1 pro stejné číslice (jedno číslo zvolím, další jsou stejná).
Mohl byhc požádat, jestli byste se mi na to někdo nemrknul (i na to a) a d))? Musím říct, že v téhle části (statistika) se ztrácím až nepříjemně moc.
Díky předem za pomoc..
PS: Myslím, že by to mohlo patřit do sekce střední škola..
↑ marnes:
opravuju b) tato úvaha: na řádu tisíců 9 a shoda postupně na stovkách, desítkách a jednotkách - vždy 9.8.1, celkem tedy 3. 9.9.8.1 + nyní na řádu tisíců 9, ale shoda bude stovky desítky, nebo stovky jednotky, nebo desítky a jednotky - vždy tedy 9.9.8.1 - celekem 3.9.9.8.1
úplně celkem tedy 6.9.9.8.1 a vychází:-)
↑ marnes:
opravuji c)
na řádu tisíců 9 a shoda na stovky a desítky, stovky a jednotky, desítky a jednotky - vždy 9.1.1.9 - celkem 3.9.1.1.9 + na řádů tisíců 9 a shoda na stovkách, desítkách a jednotkách 9- celkem 9.9.1.1
celkem tedy 3.9.1.1.9+81=324 ale nevychází:-(
snad se někdo přidá