Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nedela se to tak, ze je potreba nejdriv urcit, na co se zobrazi ty bazove vektory? Meli jste nejaky reseny priklad na prednasce/ve skriptech?
Právě že bohužel nikde nic takového nemáme a ve všech možných skriptech jsem to nenašel. Maximálně matici přechodu což je v pohodě, ale matici operátoru nevím. Dle mého si ale myslím že by to mohlo trošku nějak vycházet právě z té matice přechodu.
Malo by to byt tak, ze ked zobrazis bazu f1, ... operatorom L a vyjadris vysledok ako kombinaciu baze f1, ... dostanes maticu A linearneho oparatora L v baze f1, .... .
Ked vyjadris bazu kazdy prvok f1, ... pomocou baze g1, ... dostanes maticu prechodu od baze g1, ... k baze f1, ... . Inverzna matica k nej je matica prechodu od baze f1, ... k baze g1, ... .
Sucin T^1AT je potom matica linearneho operatore L v baze g1, ... .
Tak jestli to chápu dobře tak postup bude následující:
L(a) = [2,1]
L(b) = [-1,3]
Což jsou tedy obrazy [a,b] dané předpisem a nyní vzhledem k bázi f1,f2
2*f1 + 1*f2 = [6,9]
-1*f1 + 3*f2 = [11,-1]
No a jak postupovat dál ve zhištění matice A v bázi f1,f2. Dle výsledku kterej mám k dispozic to má vypadat uplně jinak. Jediný co je stejný je řád matice
Nevylučuji že to dělám úplně špatně
Tak všchno spočteno, akorát mi schází ten závěr určit T^1AT. Jak se přišlo na to že to je vlastně matice lineárního operátoru v bázi g1,g2? Podle mě musí být jiná cesta než to skutečně násobit, protože ty matice jsou se zlomkama, což docela hardcore násobení
Stránky: 1