Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebovala bych pomoct z integrálem integrate(1,x,0,1)*integrate(1,y,0,1-x)*integrate(1/(1+x+y+z),z,0,(1-x)-y)
potřebovala bych pomoct z trojným integrálem integrál od 0 do 1 dx itegrál od 0 do (1-x) dy integrál od 0 do (1-x-y) z 1/(1+x+y+z) dz
Pokud ten první příspěvek měl být zápis pro WolframAlpha, zkus radši toto.
V čem je problém? S trojnými integrály obecně, nebo s tímto konkrétním?
↑ sarkakrejci:
Zdravím a předpokládám, že "ten konkrétní" je již vyřešen:
- pokud se integrovalo od dz, tak jako první se integroval tabulkový integral ve tvaru 1/(a+z), po dosazení mezi se integrovalo po dy a byl to integral ve tvaru (b+ln(c+y)), pro ln(c+y) se použílo per partes 1*ln(y), pak se pokračovalo po dx.
Našla jsem totiž souibor, ve kterém jsem měla odkazy, jak jsem zkoušela celý postup (který je dobře řešitelný ručně) zadávat do Wolframu a při integraci po dy je taková zvlaštnost:
integral po dz, výsledek jsem chtěla použit pro integral po dy, ale vážený stroj stavkoval, dokud jsem neupravila podle pravidel počítaní s logaritmy. integral po dy (po úpravě) a na závěr jsem výsledek použila pro integral po dx
Soubor tedy mohu s klidem vyhodit.
-------------
думайте сами, решайте сами - иметь или не иметь?