Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám tak trochu problém se všemi možnými vektory a dostala sem jich na vyřešení hafo, ale nejsem si vůbec jistá jak se řeší. Prosila bych o radu, alespon s prvníma příkladama, a ty ostatní už jsou podobný...ty už by pak měli jít.
1: Určete nejmenší a největší vdálenost bidů A(1,1) B(2,5) C(3,-1)
2:Pomocí vektorů dokažte, že ABCD je rovnoběžník a jaký?
A(3,5) B(-5,1) C(-1,-2) D(7,2)
A další příklad bych ještě měla... (pokud máte někdo čas, tak by jich bylo mnohem víc) :-)
Dokažte, že trojuhelnik s vrcholy A(4,-1) B(3,4) C(1,2) je pravouhly
Snažila jsem se něco vymyslet aby to nevypadalo, že si ty příklady nechávám jen vypočítat od vás.. tak mě napadlo že 2 strany musí svírat pravý úhel. Ale podle týhle úvahy, mi žádný 2 strany pravouhly nevyšli. Tak prosím o radu

↑ kstika:
2. Aby byl čtyřúhelník rovnoběžník, paka
a) vektor AB= vektor DC a AD = BC
b) aby to byl čtverec nebo kosočtverec, tak vzdálenost ( velikost vektoru)AB = vzdálenost BC
c) aby to byl pravoúhlý rovnoběžník, tak vektor AB musí být kolmý na AD
↑ marnes:
jenom podobný příklad, akorát když dokazuji, že vektor AB=DC a vyjde mi AB(9,2) DC(9,-2) znamená to, že to rovnoběžník není?
Zatím mi vyšly všechny příklady. A měla bych další. Teďkon přišli na řadu, príklady typu:
1. Jaké souřadnice má střed kružnice opsané trojuh ABC.... -střed kružnice opsané leží na průsečíku os stran ABC. Jenže co s tím dál?

jenom podobný příklad, akorát když dokazuji, že vektor AB=DC a vyjde mi AB(9,2) DC(9,-2) znamená to, že to rovnoběžník není?
přesně tak
k příkladu: napíšeš třeba obecnou rovnici dvou různých os a určuješ průsečík dvou přímek řešením soustavy dvou rovnic o dvou neznámých

↑ kstika:
1) určíš střed mezi dvěma body ( je to arit průměr součtu souřadnic - zvlášť x a y)
2) určíš vektor - směrový - z krajních bodů strany
3) ke směrovému určíš vektor normálový - výmena souřadnic x a y a u jedné změna znaménka
4) obecná rovnice ax+by+c=0 , a,b jsou souřadnice normálového vektoru
5) určíš céčko dosazením za x a y středu úsečky
Ahoj, tak jsem tu zas a prosíkm o pomoc s příklady typu:
1.vypočítej Obsah trojuhelnika když jsou dané vrcholy M(1,1) N(6,3) Q (4,8)
snažila jsem se na to přijít, ale vůbec nevim kde začít, kdybych mohla poprosit o názorný výpočet, ostatní příklady jsou skoro stejné.
↑ zdenek1:
a záleží na tom jestli si je označím jako vektor AC nebo CA ? Nebo spíš jak poznám jak si je mám "nasměrovat"?

kstika napsal(a):
Dokažte, že trojuhelnik s vrcholy A(4,-1) B(3,4) C(1,2) je pravouhly
Snažila jsem se něco vymyslet aby to nevypadalo, že si ty příklady nechávám jen vypočítat od vás.. tak mě napadlo že 2 strany musí svírat pravý úhel. Ale podle týhle úvahy, mi žádný 2 strany pravouhly nevyšli. Tak prosím o radu
Důkaz, že uvedený trojúhelník je pravoúhlý.
Pokud si body zakreslíš do souřadnicového systému pak uvidíš, že pravý úhel může být u vrcholu C
Stačí tedy vypočítat skalární součin vektoru AC a vektoru CB
Vektor AC= (3; -3)=(1; -1)
Vektor CB =(-2;-2)=(-1;-1)
Skalární součin je:
1x(-1)+(-1)x(-1) = -1 + 1 = 0
Pokud je skalární součin dvou vektorů roven nule, pak úhel, který vektory svírají je úhel pravý , což je náš případ
Tím je dokázáno, že trojúhelník ABC je trojúhelník pravoúhlý. (Pravý úhel je při vrcholu C)
Dalo by se to řešit i tak, že bychom vypočítali délky stran (vektorů)
a ukázali, že platí Pythagorova věta.
Ověřeno - platí.
Zřejmě se to ale mělo dokázat přes skalární součin.
Obrázek
I z obrázku je zřejmé, že trojúhelník je pravoúhlý, protože AC a BC jsou na sebe kolmé, což plyne z rovnic těch stran