Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Chtěla jsem se zeptat, zda-li někdo nevím, jak sestrojím kontrolní matici Hammingova kódu. Vím, že když budu mít m=3 tak mi vznikne (7,4)-kód s kontrolní maticí typu (3,7). Vím, že informačních znaků tam budou 3 a kontrolní 4, ale nevím, jak tu matici sestrojit, jaké bázové vektory tam dát či co. . . děkuji :)
↑ bublina:
Ahoj bublino,
jestli to chceš jenom rychle bez vysvětlivek tak kontrolní matici (tim myslim dekodovací matici) sestrojíš prostě tak, že od spodu píšeš 001 a postupně zvyšuješ o 1 a řádky skládáš na sebe, takže ti vyjde něco jako
111
110
101
100
011
010
001
a dekodovani udelas proste tak, ze udelas zakodovany slovo*tahle matice a mely by vyjit samy 0
↑ xxsawer:
Je děkuji.
Klidně můžeš i pomalu s vysvětlivkama, jestli se ti chce ;) a nemělo by se to spíš skládat do sloupců a psát za sebe? To by mi totiž tady pasovalo víc ;)
↑ bublina:
Vysvětlivky pozdějc jestli nespěcháš, je to na delší psaní a potřebuju něco dodělat...šoupnu ti to sem někdy dneska v noci ok? :)
Jinak k tomu skládání do sloupců...Jestli ti to pasuje víc tak klidně můžeš :) ale musíš to pak upravit takhle
k
o
1111000 d
1100110 * o
1010101 v
y
S
l
o
v
oJe to klasicky nasobeni matic a nasobis vzdycky radek*sloupec.
POZN. prvni radek toho kodovyho slova je MSB (nejvic vyznamovej bit)
↑ xxsawer:
Jj v klidu, i když to tu šoupneš zítra, tak mi to stačí ;)
no mě to skládaní sloupců víc pasuje hlavně proto, že ve třech knihách jsem našla, že ta matice má vypadat takto :
0001111
0110011
1010101
právě přesně naopak, než to máš ty. . . a dále už to pak zase chápu, když to je krát to kodové slovo.
↑ bublina:
Ono to je uplne jedno jak tam tu matici nastrelis, klidne to muze byt i tak jak to mas ty, musis ale nasobit spravny spravny bity :)
k
o
0001111 d
0110011 * o
1010101 v
y
S
l
o
v
oTakze do tretice tahle varianta...vypada uplne stejne jako ta predchozi, ALE prvni radek toho kodovyho slova je ted LSB
(Dopsal sem poznamku jeste do toho predchoziho prispevku)