Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
tipnu si:
(pres rozklad na prvocisla) - ale fakt jenom hruby odhad

Aby dvojnásobek n šel odmocnit druhou odmocninou, musí platit:
a je liché, b je sudé, c je sudé
Aby trojnásobek n šel odmocnit třetí odmocninou, musí patit
b plus jedna je dělitelné třema, a je dělitelné třema, c je dělitelné třema
Podobně to je s poslední podmínkou. A potom hledáte nejmenší přirozená čísla s touto vlastností - na to stačí počítání na prstech, doufám že jsem je našel správně.
Je to pěkný příklad, já už jsu tou matematikou na naší VŠ trochu zdegenerovanej - většinou jenom tupý počítání, tady je potřeba i nějaký nápad.
však výsledkem je jedno číslo a ne tři. jak přesně to myslíte s těma třema číslama?
http://cgi.math.muni.cz/~rvmo/ABC/57/57letak.pdf opet olympiada :-)
jelikoz je tento priklad z matematicke olympiady, tak budes muset prijit s vlastnim napadem, klidne i s problemem, na ktery si pri vypoctu narazila a my te muzeme nasmerovat spravnou cestou k reseni, ale resit ten priklad za tebe nebudeme.

Omlouvám se těm, kteří si tu (než jsem ji smazal) přečetli mou ukvapenou reakci "olympiádu na fóru neřešíme".
Každé číslo má jednoznačný rozklad na prvočísla. U hledaného čísla označíme mocninu u dvojky a, mocninu u dvojky b, mocninu u trojky c. Pak platí to, co psal pan Mařík:
Aby dvojnásobek n šel odmocnit druhou odmocninou, musí platit:
a je liché, b je sudé, c je sudé
Aby trojnásobek n šel odmocnit třetí odmocninou, musí patit
b plus jedna je dělitelné třema, a je dělitelné třema, c je dělitelné třema
Podobně to je s poslední podmínkou. A potom hledáte nejmenší přirozená čísla s touto vlastností - na to stačí počítání na prstech, doufám že jsem je našel správně.
Seskupením těchto podmínek máme, že a je liché a dělitelné 3 i 5, b je dělitelné 2 a 5 a c dělitelné 2 a 3. Navíc b+1 je dělitelné 3 a c+1 je dělitelné 5.
Nejmenší vyhovující a je tedy 15.
Pro b procházíme možnosti 10,20,30,... přitom 20 vyhoví podmínce o dělitelnosti b+1.
Pro c procházíme 6,12,18,24 ... až 24 vyhoví podmínce o dělitelnosti c+1.
Víme tedy, že hledané číslo je dělitelné 2^15, 3^20 a 5^24. Nejmenší vyhovující číslo získáme vynásobením těcto tří čísel.