Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
dnes (resp. včera) jsem narazil na tento problém - jak by se jmenovalo "mezikruží v prostoru"? tedy prostor, který zbude po tom, co z jedné koule vyřízneme druhou kouli o stejném středu S a menším poloměru.. (obdobně jako u mezikruží)? Tedy jak se jmenuje ta "slupka?"
Nikde jsem nenašel odpověď..
Předem díky za pomoc ;)
Pojem "sféra" beru jako ekvivalent anglického "sphere", tedy kulová plocha. Nás ve škole učili, že se tomu říká "mezikoulí" a tento pojem se vyskytuje i na některých webech, na jiných je použit termín "kulová slupka".
↑ Kondr:
mno abych objasnil, proč se o to zajímám - právě na tento problém jsme (jsem) narazili ve škole.. prostě jsme určovali pozici nějakého objektu - a ten objekt se nacházel právě v prostoru popsaném výše.. tak jsem použil výraz "mezikulí" (vyšel jsem z mezikruží).. načež to profesor se smíchem komentoval tím, že byl "jazyk rychlejší než myšlenka" .. tak mě zajímá, kde bych se o tomto problému mohl dozvědět více
Kulová vrstva se ovšem vztahuje k řezu rovinou.
Rektorys s Bartschem neříkají nic.
Výhodní zdroje - Сферический слой, což by splňovalo definici vrstvy mezi 2 sferami (proto bych se přiklonila k pojmu "sferická vrstva") - více mi to vystihuje představu o zaplněnosti hmotou, než "mezikoulí".
Ve starším textu, (od str. 123 originálu) se tento pojem "sferická vrstva" objevuje, v oblibeném slovníku jsem však nic vhodného nenašla.
Hezký pozdrav všem a speciální pozdrav pro Mariana :-)
Zdravím a děkuji všem za odpověď, zase jsem o něco chytřejší :)
Ještě bych se rád zeptal kolegy ↑ Kondr:a, na jakém typu školy se s tím setkal. Předem díky
Ad. ty weby - teď jsem pomocí google pátral a našel jsem třeba fyzweb.cz, na kterém tento "pojem" (mezikoulí) používají..