Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Je dáno n reálných čísel (čísla jsou v dm) a úkolem je spočítat, kolik kruhů o průměru 6dm
je zapotřebí k překrytí všech čísel. :-(
No s těmi body by to rozhodně zajímavé bylo. Pokud se jedná jen i čísla, tak to chápu tak, že jde o body na přímce. Pak by se kruh dal zjednodušit na úsečku…
Všechny body leží na jedné přímce.Středy kruhů leží na stejné přímce jako body. Úkolem je určit, kolik nejméně kruhů potřebujeme k překrytí všech bodů.
Kruh jako úsečka...to mě nenapadlo. :-)
Protože operujeme jen v jednom rozměru, tak je kruh v podstatě úsečka.
Můj návrh - začneme od nejmenšího (popř. největšího) bodü a umístíme první úsečku tak, aby tento bod byl krajní bod té úsečky a její druhý krajní bod byl blíže dalším bodům. Přeskočíme body, které jsme takto překryli a provedeme totéž s dalším nepřekrytým. Takto pokračujeme, dokud nejsou všechny body překryty.
No to jo, ale jak to napsat nějak "odborně".Když třeba zadám body : 1.2 5.7 3.2 10.0 tak kolik potřebuji kruhů?(podle mě 2) Pro pár čísel je to jednoduché,ale co když jich bude 200?
Nejprve čísla seřadíme nějakým efektivním algoritmem (Quicksort, Heapsort, Mergesort,...).
Počítadlo kruhů k na začátku nastavíme na nulu, iterátor i na 1.
Pak budeme postupovat v krocích.
V každém kroku provedeme následující akce
* zvětšíme k o 1
* zjistíme hodnotu h i-tého prvku pole
* budeme zvětšovat iterátor i, dokud hodnota i-tého prvku nebude větší než h+6
* pokud při tomto zvětšování iterátoru dorzíme za konec pole, algoritmus ukončíme
Výsledný počet kruhů je uložen v k.
Složitost algoritmu:
časová: O(Nlog(N))
pamě?ová: O(N)
— řešení dodatečně publikováno 4. 2. —
hm, jak tak koukam, tak se lide nesnazi zneuzit, toto forum jenom k reseni matematickych olympiad, ale i korespondencnich seminaru (korespondencni seminar informatiky - http://ganymed.math.muni.cz/ks/ksi2007/ - 3. sada pr. 1) ... to jen tak pro zajimavost...