Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 12. 2009 18:52

Mithril
Zelenáč
Reputace:   

Rovnoměrně zychlený kruhový pohyb

Zdravím, potřeboval bych pomoct s jedním příkladem, nemužu přijít na to, jestli a kde jsme tam udělal chybu.
Bod se pohybuje frekvencí 30 otáček za sekundu, začneme ho zpomalovat rychlostí a= -2s^-2. Za jak dlouho se zastaví?
Mohl by to někdo nezávysle spočítat, abych to mohl porovnat se svým výsledkem? Pak klidně řeknu, jak jsem to dělal.

#2 12. 12. 2009 20:10

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Rovnoměrně zychlený kruhový pohyb

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 12. 12. 2009 20:15

Mithril
Zelenáč
Reputace:   

↑ zdenek1:
Díky moc
Tak přesně takhle jsem to udělal, vyšlo mi to asi 94 sekund (30 pí), ale on mi to nepochopitelně neuznal a kvůli tomu jsem nedostal zápočet. Asi mu napíšu a požádám o vysvětlení. Ještě jednou díky

#4 12. 12. 2009 23:09

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Mithril:
Napadá mě, že jediný problém by mohl být v tom $a$. Pokud jsi opsal zadání přesně, tak se tam neříká, že je to úhlové zrychlení (jednotka rad/s^-2). Mohlo by to být - já pro to nemám termín - něco jako "ubírání otáček" s jednotkou otáčky/s^-2. Potom by ve vzorci nebyla konstanta $2\pi$.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#5 13. 12. 2009 07:46

Mithril
Zelenáč
Reputace:   

↑ zdenek1:
Zadal nám to jen jednotka /s^-2, nic víc. Vím, že nám to po testu vysvětloval a v tom vzorci $2 \pi$ bylo, pokud si to dobře pamatuju. Už jsem mu napsal mail, kde ho prosím o vysvětlení.

#6 14. 12. 2009 14:07

Mithril
Zelenáč
Reputace:   

Tak už napsal, kde je podle něj chyba. Zadal nám 30 otáček za sekundu, ale myslí si, že nám zadal 30 otáček za minutu. (takhle to dopadá, když vymýšlí otázky z hlavy) V tom případě by to nebylo těch 93 sekund, ale 1,5 sekundy. Tak už mi zbývá ho jen přesvědčit.

Zápatí