Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Já bych navrhoval postupovat sporem.
Pokud by alespoň jeden takový trojúhelník ABC existoval, tak bych kolem jednoho vrcholu (řekněme A) otočil CELOU čtvercovou síť o 60 stupňů a alespoň jeden vrchol sítě (právě B) se zobrazí na jiný vrchol sítě (to bude vrchol C rovnostranného trojúhelníka).
Dále bych navrhoval podívat se na vrcholy sítě jako na komplexní čísla s celočíselnými koeficienty s počátkem ve vrcholu A. Otočení o 60 stupňů bude odpovídat násobení komplexní jednotkou (1/2,sqrt(3)/2). Z komplexního čísla se souřadnicemi vrcholu B bychom měli dostat zase komplexní číslo C s CELOČÍSELNÝMI koeficienty. A z toho asi půjde vydolovat hledaný spor.
↑ Naibik:
Myslím, že následující argument může pomoci.
Předpokládejme, že existuje rovnostranný (nedegenerovaný) trojúhelník
, jehož vrcholy jsou umístěny v mřížových bodech čtvercové sítě. Množinu všech mřížových bodů čtvercové sítě označíme
. Zvolme počátek této sítě, třeba
. Potom lze bez újmy na obecnosti předpokládat, že již jeden vrchol je umístěn v počátku (translace), třeba
. Dále předpokládejme, že
a
. Zřejmě
pro libovolné kombinace indexů
. Je známo, že obsah trojúhelníku
daného vrcholy se spočte
Ve shodě s našimi předpoklady o souřadnicích předpokládaného trojúhelníka je zřejmé, že
.
Na druhou stranu ovšem (třeba podle Heronova vzorce) platí pro obsah uvažovaného rovnostranného trojúhelníku vztah
kde
značí vzdálenost bodů
a
. Zřejmě je ale
. Proto
Dostali jsme spor s předpokladem, že trojúhelník
požadovaných vlastností existuje.
↑ petrkovar:
Úlohu jsem našel i u Vás ...
http://homel.vsb.cz/~kov16/ulohy/ulohy.php#A.294.

Zkusím navrhnout další alternativu:
Předpokládejme, že máme nejmenší trojúhelník, který vyhoví podmínkám (pokud existuje nějaký, jistě existuje nejmenší -- druhá mocnina strany je přirozené číslo). Umístíme jej do čtvercové sítě tak, že jeden vrchol má souřadnice [0,0], druhý [a,b], třetí [c,d]. Platí 
-- X je sudé, proto jsou buď všechna čísla a,b,c,d lichá (spor mod 4) nebo všechna sudá (spor s minimalitou).

↑ Kondr:
Snažím se tomu porozumět...není ten konec
? Chápu, proč nemůžou být čísla a,b,c,d všechna sudá, ale ten krok s (mod 4) moc ne..nemohl bys to prosím trochu rozvést? Dík!

↑ FliegenderZirkus: Máš pravdu, proházel jsem písmenka. S tím mod 4 je to myšleno tak, že druhá mocnina lichého čísla dává zbytek 1 po dělení 4 a druhá mocnina sudého dává zbytek 0. Proto by muselo platit
, což je spor.

Už to vidím :-). Elegantní důkaz! Dík
Bylo to předloni v BRKOSu.
Na dně svých archivů korespondence jsem našel svoje tehdejší řešení - argument byl takový, že jelikož vrcholy prochází mřížovými body, musí mít strany racionální směrnice, ovšem jestliže nějaká strana má směrnici
, pak zbývající 2 v rovnostranném trojúhelníku musí mít směrnice
a
, což se dá rozložit pomocí vzorce pro tangens součtu a vidíme, že to jsou iracionální čísla. Měl jsem za to tehdy plný počet bodů… :-)
Stránky: 1