Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 01. 2008 21:43

leniczcha
Reputace:   

Extrémy funkce

Určete všechny extrémy a určite jejich kvalitu

http://matematika.havrlant.net/forum/upload/862-a.jpg

Chtěla bych poprosit o kontrolu, protože moc nechápu rozdíly mezi lokálními a absolutními extrémy, proto vždy tvrdím, že se jedná o lokální minimum nebo lokální maximum..

#2 30. 01. 2008 22:33 — Editoval robert.marik (30. 01. 2008 22:39)

robert.marik
Einstein
Reputace:   

Re: Extrémy funkce

Ty šipky jsou naopak, proto je tam lokální maximum.

Když je zadán interval, máte pravděpodobně hledat ABSOLUTNI extrémy. Musite ejště spočítat funkční hodnotu funkce v krajních bodech. Budete mít tři hodnoty

y(-2)
y(-1)
y(1)

z těch třech čísel vyberte největší a nejmenší, tam bude absolutní maximum a minimum

Tip pro líné: Ta funkce má absolutní extrémy pro stejná x, pro která má na intervalu [-2,1] absolutní extrémy ta kvadratická funkce z čitatele. Jenom se maximum přehodí na minimum a naopak. Plyne to z toho, že funkce $y=-2e^x+\ln 3$ je ryze monotnní. A proč se mění to maximum na minimum? To přenechávám na rozmyšlení.

#3 30. 01. 2008 22:34

leniczcha
Reputace:   

Re: Extrémy funkce

Na ten interval jsem zapomněla.. Hodnoty jsem dosazovala pouze do závorky, z toho důvodu jsem otočila šipky,...:-( Moc děkuji za upozornění

Zápatí