Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všem,
dostal jsem zadany priklad s kterym si nevim rady. Chtel bych vas poprosit o pomoc. Nejak polopate napsat jak se to resi nebo doporucit nějaký odkaz podle ktereho bych to pochopil.
Zadání:
Aproximujte hodnotu N (0,1) NA <-a,a> kvadratickým polynomem fí tak, aby fí (a)=fí(-a)=0 a největší hodnota (případně i rozptyl) odpovídaly N (0,1).
POROVNEJTE: a) střední hodnotu, b) medián, c) oba kvartily

Základní vlastnosti hustoty je , že její integrál přes celý definiční obor je 1. Náš kvadratický polynom má kořeny a,-a, je tvaru
. Máme tedy
, odtud spočteme c.
Medián i střední hodnota jsou ze symetrie u obou 0. Hledat kvartily u aproximace znamená hledat
a
pro které
a
. Kvartily u normálního rozdělení najdeme na wiki.
Pánové a dámy, kdo s tímto pohne pomocí podmíněné pravděpodobnosti je šaman! Řeším to už třetí den a pochopení v nedohlednu. Znáte někdo tento zapeklitý příklad?
Při kontrole výrobků zjištěno, že z kontrolovaných výrobků mělo 1% pouze zjevnou vadu, 1,5 % pouze pouze skrytou vadu a 3% výrobků obě vady. A) kolik % z výrobků, majících skrytou vadu. má zjevnou vadu? (výsledek:66,7%). B) kolik % z výrobků, majících zjevnou vadu, má skrytou vadu? (výsledek:75%)

Mějme těch výrobků 200. Z nich mají 2 pouze zjevnou vadu, 3 pouze skrytou vadu a 6 obě vady. Ze všech 9, co mají skrytou vadu, má i zjevnou vadu 6, což tvoří 6/9=66,7%. Ze všech 8, co mají zjevnou vadu, má i skrytou vadu 6, což tvoří 6/8=75%.
Díky Kondrovi, ale objevil objevené. Tento postup je jasný, u 100 ks pro změnu, 3/4,5=66.7%, 3/4=75%, ale problém je jinde, tak tento příklad řešit,prý elegantněji, pomocí zákonitostí teorie o podmíněné pravděpodobnosti!!!!! Nejde výsledek, ale o objevení postupu.
něco ve smyslu... P(B/AnB) čertví ví jak

↑ ivoš:Jak jsi psal, je jedno, jestli je těch výrobků 100, 200 nebo 1. Podmíněná pravděpodobnost se chová tak, jako bys měl 1. Zbytek je otázka označení. Označme A jev "výrobek má zjevnou vadu" a B jev "výrobek má skrytou vadu". Pak

="Pravděpodobnost A za podmínky B je rovna pravděpodobnosti, že nastanou oba současně ku pravděpodobnosti B".
Je třeba mít na paměti, poměr čeho k čemu chceme počítat. Značení je až druhotné.
jasné jak facka, Kondr je bedna, opravdu elegantní, já zbytečně hloubal nad P(B/AnB) apod.Díky moc za pomoc. Měl bych ještě jeden příklad, ale je to "silnější kafe", na NV spojitého typu-normální rozdělení:
Stroj vyrábí výrobky, jejichž délky mají náhodné odchylky od normou stanovené hodnoty. Tyto odchylky mají normální rozdělení se směrodatnou odchylkou 5 mm. Kolik % výrobků je I.třídy, jestliže se do této třídy zařazují výrobky s odchylkami délek v absolutní hodnotě menšími než
3 mmm ? Za jakou, v absolutní hodnotě největší hodnotu odchylek v milimetrech, se lze zaručit s pravděpodobností 0,9 ?
Výsledky: 45%;8,225
řešil tento typ zadání už někdo?
↑ ivoš:
"Přelož" si zadání do zápisu pro normální rozdělení: máš náhodnou veličinu "Odchylka" s normálním rozdělením
.
Pro část a) hledáš pravděpodobnost
, pro část b) hledáš takové intervaly -m, +m, aby platilo: 
vše potřebne pro výpočet je zde: http://mathonline.fme.vutbr.cz/Zakladni … fault.aspx nebo ve sbírce odkazu: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=72341#p72341
Ať se vede.
ale u b) otázky plavu.
v kávě?
Podle mého vedese dobře - a) máš hotovo.
b)

to už zvládneš (tabulky máš) a ať se vede.
------
"kávu pijeme, až když jsme staří a třeseme se"
Zdravím všechny,jelenu zvlášť. Chtel bych vas poprosit o pomoc s výše uvedeným příkladem a odpovědí na otázku b) Za jakou, v absolutní hodnotě největší hodnotu odchylek v milimetrech, se lze zaručit s pravděpodobností 0,9 ?
Furt se mně nedaří objevit postup, jak se z rovnice $\Phi\(\frac{m}{\sigma}\)-\(1-\Phi\(\frac{m}{\sigma}\)\)=0.9 dopracuju k výsledku 8,225?
Neznáte někdo postup k výsledku? Díky za pomoc předem, dal jsem tomu hodiny s nulovým poznáním.
edit: opraven TeX zápis.
↑ ivoš:
Zdravím, problém, který se během měsíce nevyřeší sám...
- zkusila bych otevřit závorky a dojit k zápisu:
,
pak bych použila tabulku v oblibeném odkazu, ze které bych našla
a následně 
...tak zas za měsíc, u kávy.
----
"Co myslíte, nešlo by ji postrašit fosforem, nebo nití natřenou pryskyřicí?"..
"Tu teda ne," odpověděl jsem chmurně".
↑ ivoš:
Zdravím,
to je jako v listopadu se posadit do výletní kavárny a čekát, že někdo dojde s kávou.
Myslela jsem si, že se používá vzorec na str. 5 a konkrétní zadání, co máš, použiji tabulku na str. 10. Ale nedaří se mi dojit k rozumnému výsledku, kterému bych věřila - snad někdo ze zdatnějších kolegů (nebo pokud bys měl nějaký materiál).
Tak alespoň tu kavárnu otevřu.