Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ oli6:
Doporučuji rovnice sečíst. Dostaneš
Odtud snadno spočítáš hodnotu "y" a pro vypočtení hodnoty "x" dosadíš již vypočtenou hodnotu "y" do libovolné z rovnic v zadání.
Mnoho zdaru ...
↑ missicka:z jedné rovnice vyjádříš jednu neznámou a dosadíš to do druhé rovnice. Tím získáš rovnici pro jednu neznámou, tu vyřešíš. Pak dosadíš do kterékoliv z původních rovnic a dopočteš druhou neznámou.
Nebo máš jiný konkrétnější problém?
↑ missicka:Dosadíš ten zlomek do první rovnice a v dalším kroku celou rovnici přenásobíš tím jeho jmenovatelem (tedy 2).
↑ missicka:Přenásob jednu z rovnic číslem -1 a sečti je.
↑ missicka:Přenásob první rovnici číslem 2 a sečti je.

který s těch tří nechápeš
poslední příklad :

↑ gladiator01: jak si přisel na to že to mas nasobit dvěma?? a jak si přisel na to x = -7??
↑ missicka:Když chceš použít sčítací metodu, tak musíš dosáhnout toho, že po sečtení ti ze dvou neznámých zbyde jen jedna. Když máš v jendé rovnici -7y a ve druhé 14y, tak bude nejjednodušší nejspíš vynásobit první číslem 2, protože pak po sečtení rovnic dostaneš -14y+14y=0.
K té druhé otázce jen tolik..sečetla sis ty rovnice?
↑ missicka: ej ale mn to nevychazi ten přiklad cos mi napsal mne tam vyjde k tomu t= -62/31

↑ missicka:Přijde mi, že ti jde jen o komplet spočtení domácího úkolu. Proto mi přijde férovější, když sem napíšeš, jak to počítáš, a my ti nejdeme chyby.

↑ missicka: To už si děláš srandu. ↑ gladiator01: Tě to už vyřešila.
Mimochodem Tvůj postup, nebo návrh by nebyl?