Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohu Vás požádat o pomoc s těmito příklady i stim jak jste k výsledku přišli, nějak si snimi nevím rady. Předem Děkuju
Určete definicni obor funkce, jeji derivace a definicni obor derivace
1) f(x) = (exp(x)-1) / (exp(x)-1)
2) f(x) = x ln x - x + ln 3
3)f(x) = ( sin x / (1 - cos x) ) + tg pí
Ta první funkce je skutečně tak? Protože
, což se derivuje velmi snadno.
Zkusme třeba tu druhou. Jediný, co nás může tížit ohledně definičního oboru f je ten logaritmus, kterej je definovanej na kladných číslech -- tam bude tedy definovaná i celá f.
Derivujme tedy:
-- derivace součtu je součet derivací.
-- derivace součinu dle Leibnizova vzorce; x' = (x^1)' = 1 * x^0 = 1; ln 3 je konstanta, derivace konstanty je nula.
-- x' stejně jako výše; derivace logaritmu vzorečkem
-- x/x = 1, 1 - 1 = 0.
Definiční obor opět kladná čísla.
Nechci tu za tebe dělat celý tvůj úkol (na to ostatně můžeš použít i Wolfram Alpha..), tak zkus další příklady sám -- když to nepude, tak ukaž, o co ses pokusil a kde ses zasekl, ať víme, co ti máme vysvětlovat.
myslím že už vim i jak na tu první funkci, akorát jak sme to měli zadaný tak sem to přesně nepochopil, až tady se mi to převedlo na správný tvar. Pokud mohu, napsal bych Vám sem jak jsem postupoval a kdyžtak by ste mi prosím řekl kde mam chybu? děkuji