Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 12. 2009 23:56

maruska
Reputace:   

Grafy exponenciální funkce

Mohl by mi prosím někdo pomoci s tím, jak mám dělat grafy pro exponenciální funkce. Nevím totiž přesně, kde zrovna posunuté křivky budou protínat grafy a jak to posunout, jakým stylem postupovat. Děkuji moc.

Př.
2^x - 4

2^(x+1) - 4

#2 14. 12. 2009 00:46 — Editoval Oxyd (14. 12. 2009 00:47)

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: Grafy exponenciální funkce

Pokud víš, jak vypadá exponenciela, tak si stačí zjistit pár zajímavých bodů -- například x=0, x=1 bývají zajímavé -- pak to dokreslíš skrz tyhle body, aby to vypadalo hezky. x)

Pamatuju se, že na střední sme skutečně cosi dělali s posouváním os souřadnic.  Obecně, když máš nakreslit graf daný rovností $ y - y_0 = f \left(x - x_0 \right) $, tak je to vlastně graf $ y' = f(x') $ v soustavě souřadnic posunuté doleva o x_0 a nahoru o y_0.  (Tady přiznám, že už si nepamatuju, jaké značení nám paní učitelka zavedla -- ale nevadí, budu to vypisovat slovně.)

Vezměme si třeba tu druhou funkci.  Máme $ y = 2^{x + 1} - 4 $, z toho dostaneme $ y + 4 = 2^{x + 1} $ -- tedy v našem konkrétním případě jsou posunutí $ x_0 = -1 $, $ y_0 = -4 $.  Když se ještě podíváme na „zajímavé“ body, tak vidíme například, že v bodě x = 0 je y = 2^1 - 4 = -2; v bodě x = 1 máme y = 2^2 - 4 = 0 a v bodě x = -1 dostáváme y = 2^0 - 4 = -3.  (Všechno tohle je v původní soustavě souřadnic.)  Teď už bys to mohla být schopna načrtnout: Znáš pár bodů a víš, že posunutá soustava souřadnic je posunutá dolu o čtyři jednotky a posunutá doleva o jednu.  Svůj náčrt si můžeš zkontrolovat se strojem.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#3 14. 12. 2009 21:00

maruska
Reputace:   

http://forum.matweb.cz/upload/1260820782-skenovat0025.jpg

Děkuju moc, ale stale mi není jasné, jak se došlo na ten bod dva, kde se to při posunu protíná. Děkuji moc.

#4 14. 12. 2009 21:07

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Šel bych na to jinak.

Prostě vím, jak vypadá funkce $2^x = y$, tak z toho vycházím. Vynásobím levou stranu dvěma (a vím, co se stane) a pak ji posunu po ose y.

Snadné, rychlé, účinné. Ale tady platí něco s psama a vískama.

#5 15. 12. 2009 20:13

maruska
Reputace:   

Děkuju, promin, ale nejak to moc nechapup z toho vykladu, nemohl by jsi mi to prosim napsat trochu konkretneji?

Zápatí