Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Asi bych nejdriv nasel obecne reseni, to mate?
podobna rovnice je http://wood.mendelu.cz/math/rovnice/rov … o_radu.php priklad 10
↑ kaja(z_hajovny):
Zdravím Vás,
je to trochu OT - mohla bych poprosit přidat do přikladů poznámku (výhledově, nehoří), že je to "klikací varianta" (pokud si vzpomenete, tak jeden náš kolega řešil problém, jak to otevřit), posílala jsem odkaz jednomu studentovi a také se mi vrátilo, že to jsou jen zadání (ach jo) - tak teď v každém odkazu trapně popisuji, jak se kliká.
A zcela nevážně - ještě jste neopravil drobný překlep, na který si dovoluji upozornit tady - bylo to v rámci Velkého listopadového úklidu a víte, co mi dalo práci logicky provázat diferenciální rovnici, mixer a oblibeného barda (ale kolega BrozekP nezklamal, dotahli jsme to až k astrofyzice). Děkuji a mějte se - hezky bylo hlášeno, že je v Lážově dokonce sníh - u nás není, o to lépe se chodí do práce :-)
↑ kaja(z_hajovny):
Vypočítal jsem kořeny charakteristické rovnice vyšli mi: 2-i ; 2+i
Z toho tedy vyjde homogení řešení ve tvaru: 
což myslím lze přepsat: 
Ale nevím jak postupovat dále ani zda je tento postup správný.
vyjde 2i a -2i
↑ kaja(z_hajovny):
Aha no a to potom dosadám do výše zmíněného vztahu a dostanu:
A nevíte jak postupovat dále?
Nene, ty koreny jsou komplexni. takze sin(2x) a cos(2x). Zkuste se mrknout na teorii. Anebo aspon na ten priklad na ktery odkazuji, ze je podobny.
dal je to na variaci konstant - podobne jako v tom prikladu na ktery odkazuji .....
↑ jelena:
Take preji pekny den, nadpis k prikladum jsem opravil a pokud by byl zajem, tak ta stavebnice z "Merkuru" je na http://wood.mendelu.cz/math/Equadiff2009.wmv - ale vecer to radeji smazu, protoze si nejsem moc jisty, jestli to je O.K.