Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
V rovnobežníku KLMN je strana KL dlhá 14 cm, dlhšia z uhlopriečok - KM meria 21
cm, vzdialenosť vrcholu N od uhlopriečky KM je 3 cm. Aká je vzdialenosť vrcholu N
od strany KL ?
Majme trojuholník ABC so stranou c dlhou 24cm a výškou na stranu c dlhou 10cm.
Poznáme ďalej body C1; C2; C´; B1; kde C1; C2 є AB; B1 є AC; C´ є C1C; |AC1|=
|C1C2|= |C2B|; |AB1| = |B1C|; |C1C´| = |C´C|. Vypočítajte obsah trojuholníka B1C´C.
↑ lubicas:
Zdravím, máš již nakreslené náčrty k zadání?
V 1. úloze je potřeba najit dostatek pravoúhlých trojuhelníků pro výpočet - co je v rovnoběžniku vzdálenost vrcholu N od strany KL?
V 2. úloze také je potřeba pořádně nakreslit umístění jednotlivých bodů a pouvažovat nad poměry stran a výšek nového trojuhelníku a původního.
Odkud jsou úlohy, z které sbírky? Děkuji.
↑ lubicas:
Pomůže náčrtek ? : ( i když nikde není řečeno , že jde o kosodélník, pak to může být i kosočtverec).jpg)
↑ Ivana:
Zdravím, Ivano, děkuji za prání a za doplnění,
rovnoběžník je všechno, co má protější strany rovnoběžné (i čtverec i obdélník), obecně kolega má kreslit kosodélník (kosodlžník, štvorec, kosoštvorec, obdĺžnik), z výpočtu může odvodit, co to skutečně je.
Doufám, že pro kolegu není problém to nakreslit v přislušenství - Malovaní (Skicár) a umístit to sem, pokud má zájem - jinak opravdu se těžko pohne, že ano?
Jinak pro ZŠ je to trochu nestandardní úloha (zejména 2. úloha, je to tak?), proto můj dotaz o sbírce.
Hezký den :-)

↑ lubicas:
Př.1)
Dle obrázku:
Nás se ptají: v = ?
Protože se v rovnoběžníku úhlopříčky navzájem půlí lze sestavit rovnice:
1) 
2) 
3)
4) 
Výpočet nechám na Tobě.
Mělo by ti vyjít:
no diki vsetci co jste pomohli.. a jak sem mela vypocitat toto: Majme trojuholník ABC so stranou c dlhou 24cm a výškou na stranu c dlhou 10cm.
Poznáme ďalej body C1; C2; C´; B1; kde C1; C2 є AB; B1 є AC; C´ є C1C; |AC1|=
|C1C2|= |C2B|; |AB1| = |B1C|; |C1C´| = |C´C|. Vypočítajte obsah trojuholníka B1C´C.
↑ lubicas:
Zdravím, opravdu je potřeba nakreslit obrázek, z obrázku je vidět podobnost trojuhelníků. Zkus sem umístit obrázek, jak tomu zadání rozumíš (pod oknem zprávy je je tlačítko pro "Upload obrázků"), děkuji.
↑ lubicas: Zadání je opravdu krkolomné , a bez náčrtu takřka neřešitelné .
Tady je postup a návod jak dál : .jpg)
↑ Ivana:
Ivano, ještě jednou hezký pozdrav - teď jsem přepochodovala zasněženou Opavu a také jsem dokreslila - zadání není až tak krkolomné, ale máš na prostou pravdu, bez náčrtu je neřešitelné.
Můj nápad: Obrázek - spíš bych se přikláněla k použití podobnosti trouhelníku, než Pythagorovy věty (hodně svadí k dokreslení pravoúhlého trojuhelníku, což nemusí být pravda).
Očekávám spravedlivou kritiku, děkuji.
Lubica by nám mohla prozradit, odkud je takové zadání - typ školy nebo podobně.
↑ jelena:... zdravím :-)
Tak tedy přes podobnost trojúhelníků :
↑ lubicas: : .jpg)
↑ lubicas: to je v pořádku, jen mi takové zadání přišlo náročnější pro ZŠ - tak jsem se zajimala, zda to je například zadání pro víceleté gymnázium nebo přijímací zkoušky. To je celé. Doufám, že jsi úkol již vyřešila a všemu rozumíš.
Ať se daří.
----
↑ Cheop: když už jsem tady přidala varianty slovenských názvů, tak ještě doplním, že v kurzu technické ruštiny měl velký úspěch Параллелограмм, který byl podstavou pro Параллелепипед, můžeš to rychle vyslovovat. Měj se hezky :-)