Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Do jak velké výšky musíme kuličku vychýlit, aby tahová síla na vlákno v nejnižším bodě byla trojnásobkem tíhy?
Obrázek k tomu je zhruba takový
A máme to vyjádřit písmeny, žádná čísla.
Omlouvám se že nemám svůj postup, nemám ponětí :(

↑ argoneus:
Pro tvou podmínku musí platit
v^2 bych vzal ze zákona zachování energie Ek=Ep

a vyjádřím h
moc se omlouvám ale stejně netuším o co jde.. nedalo by se to víc rozepsat nebo aspoň mi říct jaké vzorce k tomu potřebuju? pokud správně chápu tak
a
, přičemž Ek je Kinetická energie a Ep Potenciální energie? víc mi to neřeklo :x
Edit: jó takhle,
je to samé jako
a pak jen dosadím z toho zákona zachování energie a zjístím h? Jen pořád nevím..
je Tahová síla?
Pod jakým nadpisem mám toto hledat v učebnici?

↑ argoneus:
ad je dostředivé zrychlení, které působí na těleso pohybující se po kružnici. Tak hledej pohyb po kružnici v učebnici. No a tam, kde je zrychlení hledej sílu a ze zákona akce a reakce tedy působí na závěs síla od středu krutžnice - odstředivá. Tíhová síla je m.g, tahová síla je m.ad, při sestavení rovnice se m pokrátí
↑ marnes:
Jo jasný takže to bylo
a pokrátilo se to.
Mimochodem, dostředivé působí tak že to věci vtahuje do sebe, třeba tornádo, že? Jenže když třeba auto jezdí po kružnici tak ho to nepřitahuje ale snaží se ho to vyhodit na vnější stranu - odstředívá síla ne?
A vyšlo mi 
↑ marnes:
Moc pěkné, ale špatně.
Když kulička prochází nejnižším bodem, působí na ni dvě síly, napětí v laně a tíhová síla. Jejich součet musí dávat dostředivou sílu. Takže
Výpočet rychlosti je pak dobře, 
.

↑ zdenek1:To máš pravdu, na to jsem zapomněl. Díky za opravu

↑ argoneus:
Jde o to, že i když těleso je jen zavěšené a v klidu, tak na zavěs působí tíha zavěšeného tělesa, tnz, že tu tíhu tam už máme jednou. A má-li výsledek být třikrát větší, tak pak stačí, aby
a ne
. Už je to jasnější?
Zkusím i jinak. Těleso má hmotnost 1 kg. Kolik kilogramů musím přidat, aby jeho hmotnost byla třikrát větší? Přidám už jen 2kg