Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 12. 2009 12:01 — Editoval martanko (16. 12. 2009 17:09)

martanko
Místo: banska bystrica
Reputace:   
Web

pravdepodobnost

zdravim, mal som zapocet z pravdepodobnosti a myslim ze ani jeden nemam sakra... vedeli by ste to vyratat?

1, Hadzeme modrou a cervenou kockou. Onacme m hodnotu na modrej kocke a c ako hodnotu na cervenej kocke. Potom $x=|m-c|$. Zostroj tabulku, vypocitaj strednu hodnotu a rozptyl

2, Hadzeme neobmedzene velakrat 2 kockami. x je poradove cislo hodu, kde prvykrat padnu rovnake hodnoty. Comu sa rovna $P(x=k)=?$. Vypocitaj strednu hodnotu.

3, $f(x)= \begin{cases} cx^2 \, x \in (0,2) \nl 0 \,\,\,\,\,\,\,\,\,\ x \cancel{\in} (0,2) \end{cases}$ Pre ake $c$ ma funkcia hustotu? Napis predpis pre distribucnu funkciu

4, $F(t)= \begin{cases} 0 \,\,\,\,\,\ t \leq 0\nl \frac{t^2}{9} \,\,\,\,\, t \in (0,3 \rangle \nl 1 \,\,\,\,\,\,\,\, t>3 \end{cases}$ Najdi hustotu, vypocitaj strednu hodnotu a rozptyl

Asi jedine co som by som vedel bola 2, ta mi vysla $\frac{k^2-2}{2.36^k}$

#2 16. 12. 2009 14:51

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: pravdepodobnost

↑ martanko:

Zdravím, z vašich zpráv si člověk opravdu zvědne náladu (ještě, že jsem Rádio).

1) uvažovala bych náhodnou diskretní veličinu 0, 1, 2, 3, 4, 5 a posbírala bych možnosti, jak se dopracuji k jednotlivým rozdilům v hodu na jedné a na druhé kostce.

3), 4) - košický materiál, kapitola 8. Případně nahlas, jak se vede.

A děkuji za Eliaše s Horvathem, neměla jsem, ale už mám :-)

#3 16. 12. 2009 14:53

martanko
Reputace:   
Web

↑ jelena:
aky elias s horvathom? ...elias ma napadaju take 4 skripta z analyzy..inak nic :)

#4 16. 12. 2009 16:49 — Editoval martanko (16. 12. 2009 17:10)

martanko
Reputace:   
Web

4, hustota je derivacia distribucnej funkcie :( ....tak to malo byt

$f(t)= \begin{cases} 0 \,\,\,\,\,\ t \cancel{\in} (0,3 \rangle \nl \frac{2t}{9} \,\,\,\, t \in (0,3 \rangle \end{cases}$

#5 16. 12. 2009 19:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ martanko:

Ještě s Kajanom (je to docela problém tuto sbírku sehnat a v Opavě není k půjčení - tak jsem si sbírku "zapůjčila" od tebe ze stranek, řekneme tomu tak, děkuji :-)

K zadání 3, 4 skutečně nic nepotřebuješ, než integrovat (pro 3. zadání) a použit vlastnost hustoty pravděpodobnosti (že integral od f(x) od -oo do +oo se rovna 1)  a derivovat (pro 4. zadání) + trocha vzorců z odkazu. Zvladneš to procvičit?

Ještě přidám další sbírku. Doufám, že máš ještě další termín a už to bude v pořádku.

#6 16. 12. 2009 19:55

martanko
Reputace:   
Web

↑ jelena:
nene dalsi termin neni, hovoril nam ze za poslednych 5 rokov nikto nenapisal ani jeden zapocet tak opravaky nedava...ale nedivim sa, od zaciatku semestra sme nedoratali ani jeden priklad ...vzdy len povedal ze naucte sa teoriu a budete to vediet

vdaka za tu zbierku, konecne vidim aj daky vyratany priklad :)

Zápatí