Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím.
Strašně bych potřeboval pomoci s jedním příkladem.
Je 12m lano a na něm bedna vážící 230 Kg. Na tuto bednu začne působit vodorovná proměnná síla která bednu vychýlí o 4m. A otázky zní jaku celkovou práci vykonaly síly působící na bednu, jakou tíhová síla, tahová síla a za předpokladu že bedna byla v počátku v klidu, jak se dá určit podle těchto výsledků ta síla F?
Nemohu na to zaboha přijít, jiank moje dedukce je taková vachrlatá, a to že celková práce je rovna nule, tíhová síla je rovna svislému posunutí kráte mg, pak u tahové síly mi vychází, že je kolmý na posunutí, tak je roven nule ale něco mi tu chybí, ale zaboha nevím co?
Ps: velice děkuji za jakoukoliv radu...
↑ gargamel21:
Zdravím,
předpokládám, že těleso je zavešeno na lane a že po vychýlení je v horní poloze - je to tak?
Celkovou práci "nějaké" síly, která dokázala přemístit těleso z "nulové" výškové polohy do výškové polohy H (pro tuto výšku zakreslíme posun tělesa na laně, vzniknou trojuhelníky, ze kterých lze vypočíst polohu tělesa při vychylce 4 m) se rovná rozdílu potenciální energie v nulové poloze (zde je 0) a v poloze H (zde je E_p=mgH). Odsud se určí celková práce síly F.
Jelikož síla působila po určité dráze (opět z trojuhelníku), tak z celkové práce W se stanoví síla F. V horní (vychýlené) poloze těleso je v klidu - je potřeba nakreslit rozklad síl (tíhová, táhová - výsledná těchto síl bude působít směrem k návratu tělesa do původní polohy, ovšem stale působicí vodorovná síla F zajišťuje klidový stav tělesa).
Pro zakreslení síl lze najit inspiraci tady: http://www.fyzikalniulohy.cz/index.php?predmet=1
Stačí taková úvaha?
↑ gargamel21:
1. Není jasné, jestli ji posunuješ o 4 m ve vodorovném směru, nebo ve svislém. Budu předpokládat ve vodorovném.
NA obrázku vidíš, že na těleso působí 3 síly. Pokud bude posun s konstantní rychlostí, bude
. Dále vidíš, že
a 
Práce: Tvá úvaha, že
nedělá práci, je správně. I důvody jsou správně (v každém okamžiku je kolmá na posunutí).
Tíhová síla G udělá práci
. To co ti chybí, je práce síly
, ale z logiky věcí musí být
. (Celková změna energie = práce vnější síly)
To zdeněk1, tvůj nákres přesně popisuje zadaný příklad, jen jsem nečekal že to může být takto jednoduchý.
Děkuji také za odkaz a samozřekmě za pomoc.