Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 12. 2009 21:15 — Editoval RobbieMan (18. 12. 2009 21:23)

RobbieMan
Reputace:   

Pomoc s nekonečnou řadou

Zdravim, mohl by mi nekdo prosim trochu napovedet co s touhle nekonecnou radou, konvergence ci divergence v zavislosti na realnem parametru a
$\sum_\(lnn!/n^a$
zapsane to neni uplne dobre, samozrejme to lomitko znaci zlomek a "lnn!" znaci "ln(n!)"
Dekuji za pomoc, nejak se mi nedari najit srovnavaci protejsek vuci tomu logaritmu s faktorialem.

#2 18. 12. 2009 21:41

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Pomoc s nekonečnou řadou

Zkusil bych použít (viz diskrétka)
$n^{\frac n2} \leq n! \leq n^n$
odtud
$\frac n2 \ln n \leq \ln n! \leq n \ln n$
z čehož už dostáváme dost silnou souvislost s řadou $\sum \frac{n \ln n}{n^a}$.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 19. 12. 2009 09:39

RobbieMan
Reputace:   

diky, to bylo opravdu duvtipne, pak staci pouzit akorat "p-test", ale trochu me trapi to ze, pouzitim tehle rady, potazmo horniho odhadu $\sum \frac{n \ln n}{n^a}$ se mozna trochu zkresluje vysledek (i kdyz to je spravne podle "demidovichova klíče"), diky za pomoc

#4 19. 12. 2009 12:55 — Editoval Olin (19. 12. 2009 13:11)

Olin

Tak jsem si našel, co to je ten p-test - ještě by mě zajímalo, jak se přesně zbavíš toho logaritmu? Já jsem tu řadu ještě vlastně neřešil, ale říkal jsem si, že tu novou umlátím Cauchyho kondenzátorem.

A ještě co myslíš tím, že se "zkresluje výsledek"? Samozřejmě, že ta nová řada bude mít jiný součet než ta původní, ovšem vzhledem k tomu, že máme i dolní odhad, můžeme říct, že jedna řada konverguje právě tehdy (a jen tehdy), když konverguje ta druhé, takže pro účely vyšetření konvergence neztratíme nic.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 19. 12. 2009 17:32

RobbieMan
Reputace:   

tak sem se neuvazlive unahlil, omylem sem ten logaritmus trochu ignoroval,  pak me napadlo seshora ohranicit ten logaritmus odmocninou z n , jenze to vychazi konvergence pro "a" vetsi nez pet polovin, ale ma to bejt vetsi nez 2,

#6 19. 12. 2009 17:36 — Editoval Olin (19. 12. 2009 17:49)

Olin

Jak jsem říkal, Cauchyho kondensační kritérium je v tomto případě užitečné.

Jen je třeba si rozmyslet, jak je to se splněním jeho předpokladů.

MKS Náboj iKS

Zápatí