Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Logaritmus je definovaný jako inverzní funkce k exponenciele. Protože ale exponenciela komplexního čísla není prostá funkce, musíme se omezit na určitou podmnožinu komplexních čísel, např komplexní čísla, jejichž imaginární část je z intervalu
. Máme tedy prostou funkci
na množině
. Protože číslo y můžeme zapsat obecně v goniometrickém tvaru (je nenulové)
(
je přirozený logaritmus definovaný na reálných číslech a
plyne z definice exponenciely) a exponeniela je prostá funkce na naší množině, dostáváme tak
A tuhle inverzní funkci tedy nazýváme komplexním logaritmem
.
Pokud jsem se dopustil nějaké nepřesnoti či chyby, opravte mne prosím.
Pozn.: Argument komplexního čísla beru definovaný tak, že je z intervalu
.
↑ BrozekP:
vdaka, mozes mi prosim este napisat co znamena Arg, Im, a Ln?

↑ martanko:
Im si můžeš domyslet, protože je to řečeno ve větě před vzorcem. Je to imaginární část komplexního čísla. Arg jeargument.

↑ martanko:
Ln jsem zde označil tu funkci, kterou definujeme - logaritmus komplexního čísla. Často se logaritmus komplexního čísla značí také Log, vždy jde ale o logaritmus se základem e. To, že je na začátku velké písmeno, znamená, že jde o hlavní hodnotu logaritmu. Ta má právě ten interval
. Logaritmus se dá definovat i pro jiný interval. Obvykle se definuje tak jak je v konkrétním případě zrovna potřeba.
Pro více informací bude asi lepší si o tom něco přečíst na wikipedii - http://en.wikipedia.org/wiki/Complex_logarithm.
Stránky: 1