Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, jako semestrální práci v programovaní v jazyce c++ sem dostal za ukol spočítat rozptyl náhodně zadaných čísel. Jenže statistiku na škole zatím nemáme a neznám vzorec pro rozptyl. Respektive všude na internetu je uváděn v takové formě že se v něm nevyznám. Mohl by mi někdo pomoci a názorně spočítat rozptyl např. pro hodnoty 2,5,10? Děkuji moc.
↑ noby:
Zdravím, zřejmě máš na mysli použití tohoto vzorce:
kopírování odsud
n- počet měření (3)
pro neroztříděný soubor podle četnosti aritmetický průměr, Zde vyprávím, jak se počítá směrodatná výběrová odchylka - budeš dodržovat stejný postup, jen neodmocňuješ a děliš (n-1).
Zda je standardní funkce na výpočet rozptylů v "jazyce c++" - to dotaz u kolegů (já to nevím - ale o logaritmickém pravitku kdyby bylo třeba - to ano).
Je to srozumitelné?
↑ noby:
Vzor výpočtu, kapitola 5.3.2 tabulka 5.4 - je to výpočet výběrového rozptylu. Svůj prográm můžeš testovat přesně na datech z odkazu.
Wolfram také počítá jako výběrový rozptyl (tedy na (n-1) hodnot), v EXCEL lze zvolit ze statistických funkcí "výběrový rozptyl" nebo "rozptyl". Překontrolovala jsem ručně.
Opravím v tomto smyslu i svůj původní příspěvek, že je to jednoznačně "výběrový rozptyl". Z pohledu tvorby programu to nemá žádný vliv, zdůvodnění, proč je to přesnější, můžeš použit z textu odkazu
zadaš čísla x_i,
vypočteš průměr jako SUMA x_i/počet čísel.
Od každého x_i odečteš průměr, dostaneš výsledek (x_1-průměr), (x_2-průměr)...
Každý tento výsledek umocniš na druhou.
Druhé mocniny sečteš a výsledek podělíš "počtem měření minus 1" (n-1).
Stačí tak?
Stránky: 1