Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, chem sa opýtať kde robím v tomto príklade chybu:
9^ (x+1)^ (1/2)=27*3^ (x+1)^ (1/2)
(3^ 2)^ (x+1)^ (1/2)=(3^ 3)*3^ (x+1)^ (1/2)
3^ 2*(x+1)^ 1/2=3^ 3+(x+1)^ (1/2)
2*(x+1)^ (1/2)=3+(x+1)^ (1/2) /^ 2
4x+4=10+x
3x=6
x=2
P={2}
Ďakujem za odpoveď.
↑ renewal: .. tady je moje řešení i se zkouškou : .jpg)
↑ renewal:
Zdravím, po tomto kroku není OK:
2*(x+1)^ (1/2)=3+(x+1)^(1/2) /^ 2 (prava strana by měla být dle vzorce (a+b)^2, ale neni to nutne, lepsi:
2*(x+1)^ (1/2)=3+(x+1)^ (1/2) / -(x+1)^ (1/2)
(x+1)^ (1/2)=3 a zde leva, prava na druhou.
Mé řešení je z předpokladu, že je zadani takto:
, klepní si na můj zápis, ten se přenese do zprávy a pokračuj, prosím v dalším zápisu v TeX, děkuji.
Ivano, zdravím srdečně - to je názorná praktická úkazka na citát od kolegy "uzávorkovat" :-) Počkáme na autora dotazu, jak se to mělo luštit.
Sme sa nepochopli...nevedel som ako to zapsať...to na (1/2)znamenalo druhá odmocnina z (x+1)...tak zadanie vlastne je 9 na druha odmocnina z x+1=27*3 na druha odmocnina z x+1...ja by som to rada napisal na papier a preskenoval ale nedávno mi vyhorel skener a ten tex neviem...ale aj tak dakujem za ochotu...
↑ renewal:
není za co, opravdu je potřeba pořádný a jednoznačný zápis (puntiky-bodky za luštění je sice úsměvná záležitost, ale...) - základy místního TeX není problém, případně můžeš cvičit tady. Ať se vede.
↑ renewal:↑ jelena: Zdravím :-)
....tak aby to bylo celé , tak jak má být :.jpg)