Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 12. 2009 20:26 — Editoval pzag (20. 12. 2009 20:27)

pzag
Zelenáč
Reputace:   

Lineárně závislé vektory

Ahoj, narazil jsem na problém při výpočtu lin. závislosti vektorů a kombinací. Dva vektory jsem vždycky upravoval tak, že jsem řekl, že jeden je k násobek druhého. Vypočetl k ze soustavy a popř. upravil aby to nebylo a = kb ale a-kb = 0. U Tří se mi už vyplatilo udělat matici s nulama na jedné straně a řešin Gaussovou metodou, ale narazil jsem na příklad a nevím. Mám určit zda jsou lin. závislé a určit lineární kombinaci.

a = (-3;0; 2) ; b = (1;1; 1); c = (2;3; 2) ; d = (0;4; 1)

znám výsledek: jsou závislé, a -31b + 17c - 5d = 0
ale nemůžu se dopočítat. Nějak nevím co s tou soustavou, tam mi to vychází na parametr, ale žádný ve výsledku není. Nemoh by to někdo zkusit spočítat.

#2 20. 12. 2009 20:28 — Editoval Oxyd (20. 12. 2009 21:07)

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: Lineárně závislé vektory

↑ pzag:

Moc nechápu, co vlastně chceš počítat.  Lineární závislost jsi určil, netriviální lineární kombinaci, která dá nulový vektor, jsi též našel, čímž si splnil zadání.

Edit: Už chápu -- k zadání jsi dostal i výsledky, ale nevíš, jak se k tomu dopracovat.  Nuže tedy..

Máme dány vektory $ a = \begin{pmatrix} -3 \nl 0 \nl 2 \end{pmatrix} $, $ b = \begin{pmatrix} 1 \nl 1 \nl 1 \end{pmatrix} $, $ c = \begin{pmatrix} 2 \nl 3 \nl 2 \end{pmatrix} $, $ d = \begin{pmatrix} 0 \nl 4 \nl 1 \end{pmatrix} $.  Hledáme netriviální řešení rovnice $ \alpha a + \beta b + \gamma c + \delta d = \vec{0} $, pro $ \alpha $, $ \beta $, $ \gamma $, $ \delta $ reálná.

Jinými slovy, řešíme soustavu rovnic

$ -3 \alpha + \beta + 2 \gamma + 0 \delta = 0 $
$ 0 \alpha + \beta + 3 \gamma + 4 \delta = 0 $
$ 2 \alpha + \beta + 2 \gamma + \delta = 0 $

Tak si ji přepišme do matice a aplikujme algoritmus pana Gausse:

$ \begin{pmatrix} -3 & 1 & 2 & 0 \nl  0 & 1 & 3 & 4 \nl  2 & 1 & 2 & 1 \end{pmatrix} \sim \begin{pmatrix} -3 & 1 & 2 & 0 \nl  0 & 1 & 3 & 4 \nl  6 & 3 & 6 & 3 \end{pmatrix} \sim \begin{pmatrix} -3 & 1 & 2 & 0 \nl  0 & 1 & 3 & 4 \nl  0 & 5 & 10 & 3 \end{pmatrix} \sim \begin{pmatrix} -3 & 1 & 2 & 0 \nl  0 & 1 & 3 & 4 \nl  0 & 0 & -5 & -17 \end{pmatrix}$

(Pravé strany vynechány, stejně sou všechny nulové.)

Poslední řádka odpovídá rovnici $ -5 \gamma -17 \delta = 0 $ -- jedno z možných řešení je $ \gamma = 17 $, $ \delta = -5 $.  To samozřejmě není řešení jediné, a tady ses možná zasekl a zavedl parametr -- jak ale řikám, tobě stačí jenom jedno řešení téhle rovnice, takže si můžeš do toho parametru dosadit nějaké konkrétní číslo a pak parametr zahodit.

Když teda víme $ \gamma $ a $ \delta $ (respektive, zvolili jsme si je, aby nám poslední řádka vycházela), tak když dosadíme příslušné hodnoty do posledních dvou sloupců poslední matice, dostáváme soustavu rovnic:

$ -3 \alpha + \beta + 34 = 0 $
$ \beta + 31 = 0 $

Řešením soustavy je $ \alpha = 1 $, $ \beta = -31 $.

Ovšem tím jsme vyřešili rovnici $ \alpha a + \beta b + \gamma c + \delta d = \vec{0} $ -- konkrétně po dosazení vypočítaných koeficientů to je $ a - 31 b + 17 c - 5d = \vec{0} $ -- což je to, co máš ve výsledku.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#3 20. 12. 2009 22:02

pzag
Zelenáč
Reputace:   

Jo, tak děkuju, k tomu řádku 0  0  -5  -17 jsem došel taky a pak jsem zkončil. Vůbec mě to nenapadlo.

#4 20. 12. 2009 22:56

pzag
Zelenáč
Reputace:   

Ještě jsem se chtěl zeptat, jak je to s tím skládáním vektorů do sloupců. Tady je to jasný, řeším tři rovnice o čtyřech neznámých, takže vždycky když budu řešit LZ/LN tak skládat do sloupců, ale vždycky jsem skládal vektory do řádků, třeba když jsem chtěl bázi. Můsím to dělat znovu v řádcích nebo to jde i když to mám takhle?

#5 20. 12. 2009 23:42 — Editoval Oxyd (20. 12. 2009 23:43)

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

pzag napsal(a):

Ještě jsem se chtěl zeptat, jak je to s tím skládáním vektorů do sloupců. Tady je to jasný, řeším tři rovnice o čtyřech neznámých, takže vždycky když budu řešit LZ/LN tak skládat do sloupců, ale vždycky jsem skládal vektory do řádků, třeba když jsem chtěl bázi. Můsím to dělat znovu v řádcích nebo to jde i když to mám takhle?

To záleží na tom, co přesně děláš.  Tady jsem ty vektory nasázel do sloupečků, protože mi to vyplynulo z té rovnice $ \alpha a + \beta b + \gamma c + \delta d = \vec{0} $ -- kdybys to přepsal do řádků, tak z toho dostaneš nějakou matici, která ale vůbec neodpovídá téhle rovnici.

Když naopak hledáš bázi, tak máš dány nějaké vektory a chceš to vyeliminovat na nějakou lineárně nezávislou množinu.  Ta Gaussova eliminace pracuje na řádcích, takže když si ty vektory dáš do řádků a eliminuješ, tak ty nenulové řádky ti pak dají lineárně nezávislé vektory, které budou pak ta báze.  Když tyhle tři vektory dáš do řádků a eliminuješ to, tak ti vypadne něco jako

$ \begin{pmatrix} 1 & 1 & 1 \nl 0 & 0 & 1 \nl 0 & 0 & 0 \nl 0 & 0 & 0 \end{pmatrix} $

(Pokud tam nemám nějakou početní chybu.)  To nám v zásadě odpovídá na půlku otázky, „Vektory jsou lineárně závislé“ (jinak by nám tam nevypadly nulové řádky) -- nedává to ovšem tu lineární kombinaci nulového vektoru.  Navíc z těhle nových čtyř vektorů nespočítáš tu LK nuly -- sice tyhle čtyři jsou lineárně závislé, a dala by se nula nakombinovat třeba jako jedenkrát poslední řádek, plus nulakrát všechny předchozí, ale to očividně není správná LK pro původní vektory.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

Zápatí