Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj. Mám takový problém. Chodím na střední školu, a už od základky mi vůbec nejde matika. Nedaří se mi pochopit všechny ty postupy, a už vůbec ne počítat z hlavy. Na vysvědčení z matiky jsem vždy měla 3-4. Na druhou stranu mi docela jde programování na PC, a tvorba webu. I když málokterý program dotáhnu do konce, ale to je jiná věc. Hlavně mě to baví. Jelikož jsem slyšela, že matematika a programování jsou podobné, je to zvláštní. I když upřímně, já v nich moc podobnost nevidím... Ale přece jen tomu věřím a proto se chci zeptat, jaká je tam podobnost? A hlavně, jak se díky znalosti programování naučit matematiku? Právě se učím C# (a musím říct, že je těžší než PHP), ale až vyjdu střední, chtěla bych jít na VŠ, obor IT. Problém je, že tam jsou nejen přijímačky z matiky, ale i většina předmětů je matematika. Dokonce více, než programování, což nechápu proč... No a právě proto bych tu matiku ráda pochopila, i když mi vůbec neleze do hlavy... :(

Annia napsal(a):
Problém je, že tam jsou nejen přijímačky z matiky, ale i většina předmětů je matematika. Dokonce více, než programování, což nechápu proč.
No to asi záleží na tom kam jdeš, já třaba studuji na VŠPJ Aplikovanou informatiku a MAT jsem měli jen dva semestry (resp. tři ale ta třetí je nepovinná) (ale bylo toho dost) a programování je zapletené do většiny předmětů co máme.
Podle mě matematika i (složitější) programování vyžadují tak trochu podobný způsob myšlení. Navrhování postupů (algoritmů) se myslím si dá brát i jako matematická úloha. Teď třeba čtu výbornou knihu Kapitoly z diskrétní matematiky (J. Matoušek, J. Nešetřil) a tam se kromě toho, co si obvykle pod matematikou představíme, rozebírá i hodně algoritmů a věcí spojených s informatikou.
Možná větší představu o té propojenosti si uděláš třeba z Matematické olympiády - kategorie P, Korespondenčního semináře z programování nebo Korespondenčního semináře z informatiky.
↑ Annia:
U obojího je třeba umět přesně myslet a přesně formulovat úlohy a používat pouze povolený arzenál pojmů a symbolů. Počítat z hlavy neznamená, že člověk umí matematiku. např. já se bez papíru neobejdu (ale neříkám, že ji nějak ovládám :-))
Stránky: 1