Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 12. 2009 07:42

Annia
Zelenáč
Reputace:   

Podobnost matematiky a programování

Ahoj. Mám takový problém. Chodím na střední školu, a už od základky mi vůbec nejde matika. Nedaří se mi pochopit všechny ty postupy, a už vůbec ne počítat z hlavy. Na vysvědčení z matiky jsem vždy měla 3-4. Na druhou stranu mi docela jde programování na PC, a tvorba webu. I když málokterý program dotáhnu do konce, ale to je jiná věc. Hlavně mě to baví. Jelikož jsem slyšela, že matematika a programování jsou podobné, je to zvláštní. I když upřímně, já v nich moc podobnost nevidím... Ale přece jen tomu věřím a proto se chci zeptat, jaká je tam podobnost? A hlavně, jak se díky znalosti programování naučit matematiku? Právě se učím C# (a musím říct, že je těžší než PHP), ale až vyjdu střední, chtěla bych jít na VŠ, obor IT. Problém je, že tam jsou nejen přijímačky z matiky, ale i většina předmětů je matematika. Dokonce více, než programování, což nechápu proč... No a právě proto bych tu matiku ráda pochopila, i když mi vůbec neleze do hlavy... :(

#2 18. 12. 2009 13:16 — Editoval gladiator01 (18. 12. 2009 18:26)

gladiator01
Místo: Jindřichův Hradec
Škola: ZČU FAV - SWI
Pozice: absolvent
Reputace:   53 
Web

Re: Podobnost matematiky a programování

Annia napsal(a):

Problém je, že tam jsou nejen přijímačky z matiky, ale i většina předmětů je matematika. Dokonce více, než programování, což nechápu proč.

No to asi záleží na tom kam jdeš, já třaba studuji na VŠPJ Aplikovanou informatiku a MAT jsem měli jen dva semestry (resp. tři ale ta třetí je nepovinná) (ale bylo toho dost) a programování je zapletené do většiny předmětů co máme.

Naděje jako svíce jas, potěší srdce štvané, čím temnější je noční čas, tím zářivěji plane.
VIVERE - MILITARE EST (Seneca)
Vím, že nic nevím. - Sokrates

#3 18. 12. 2009 21:31

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Podle mě matematika i (složitější) programování vyžadují tak trochu podobný způsob myšlení. Navrhování postupů (algoritmů) se myslím si dá brát i jako matematická úloha. Teď třeba čtu výbornou knihu Kapitoly z diskrétní matematiky (J. Matoušek, J. Nešetřil) a tam se kromě toho, co si obvykle pod matematikou představíme, rozebírá i hodně algoritmů a věcí spojených s informatikou.

Možná větší představu o té propojenosti si uděláš třeba z Matematické olympiády - kategorie P, Korespondenčního semináře z programování nebo Korespondenčního semináře z informatiky.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#4 21. 12. 2009 20:54

check_drummer
Reputace:   106 

↑ Annia:
U obojího je třeba umět přesně myslet a přesně formulovat úlohy a používat pouze povolený arzenál pojmů a symbolů. Počítat z hlavy neznamená, že člověk umí matematiku. např. já se bez papíru neobejdu (ale neříkám, že ji nějak ovládám :-))

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí