Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ stepan.machacek:
Zdravím, poznámka metodická - určovat obor hodnot z grafu funkce je stejně jako vybírat rozínky z vánočky za účelem následného použití na ozdobu košíčků.
↑ payton: je potřeba si zopakovat obory hodnot základních funkci, určit, z jakých základních funkcí se skládá zadání, a buď z těchto ználosti stanovit obor hodnot funkce ze zadání. Pokud jste již brali limity funkce, tak se to dá řešit pomocí limit také (ale jednou máš dotaz v SŠ, pak VŠ - neposoudím, co jste už brali). Zkus navrhnout nebo napíš, prosím, kde se zasekáváš.
Ještě dotaz - jednou zadáváš do témat SŠ, pak zas do VŠ - udělej si prosím, jasno do které sekce, děkuji.
Edit: původní jsem mluvila o def. oboru, ale i pro obor hodnot používám stejnou metodiku, tak jsem to opravila.
↑ payton:
Můžeš, prosím doplnit, zda vyšetřuješ celý průběh funkce?
Můj postup A):
a) určím def. obor zadané funkce (0, 1)U(1, +oo)
b) vyšetřím limity v "krajních bodech (v 0 zprava, v 1 zprava, zleva a v +oo).
c) vyšetřím funkci na extrémy a posoudím, zda je nekterý extrém globální. Až pak bych definitivně rozhodla o oboru hodnot.
Můj postup B) - jelikož ovládám grafy základních funkcí ze zadání, tak mohu uvažovat nad funkci, která je podílem základních funkcí (toto se ale cvičí už velmi omezeně - vím, že na VŠCHT se to cvičí, například).
Co z toho používaš?
↑ payton: http://mathonline.fme.vutbr.cz/Prubeh-f … fault.aspx v algoritmu bod 5 + podrobné povídání.
Prosím Tebe, můžeš formulovat celou úlohu kompletně - vyšetřuješ celý průběh funkce?