Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám trochu netradiční dotaz. Na gymplu jsem dost zanedbával fyziku a protože mě v poslední době začíná zajímat, rád bych se v ní dovzdělal. Jakou byste mi doporučili literaturu? Na netu jsem objevil řadu učebnic od Hallidaye a spol., kterou doporučují na ČVUT. Je to dobrý začátek?
Díky za názory a rady!
↑ petros66:
Učebnic atˇ už elektronických či klasických je spoustu , určitě pro takový základ ze středoškolské fyziky je dobré toto ( jsou tam fotografie i aplety a některé odkazy jsou i s namluveným komentářem) :
http://fyzika.jreichl.com
Hodně zdaru při učení :-)
Můžu doporučit třídílnou sérii Feynmanových přednášek z fyziky. To je vlastně důvod, proč jsem šel studovat fyziku já a stále se tam držím. Je to více méně už vysokoškolská fyzika, ale není potřeba znát složitou matematiku. Alespoň na první díl ne.
http://www.kosmas.cz/knihy/104425/feynm … fyziky-13/
Knihy od Hallidaye a kolektivu jsem moc nečetl. Přečetl jsem si jen asi 20 stran a nebyl jsem z těch knih tolik nadšený, jak o tom všichni mluví. Přišlo mi, že si člověk přečte hromadu textu, a doví se něco, co lze vysvětlit v jednom odstavečku. Ale možná je to jen můj zkreskený pohled, protože jsem se do toho díval ve chvíli, kdy jsem měl za sebou už pár matfyzáckých skrypt, které jsou trochu opačný extrém. Určitě bych se podíval na toho Feynmana.
↑ rughar:
Díky za návrh. A myslíš, že je to dobrý i pro začátečníka? Chtěl bych získat všeobecnej přehled, pokusit se pochopit teorii relativity a přečíst si Stručnou historii času. S matikou si myslím problém nemám.
Ten Hallidayův tuším "rozplizlý" styl by mi možná vyhovoval, ve škole jsme měli na ekonomii učebnici 3x rozsáhlejší než by bylo třeba; člověk potřeboval semestr jenom aby to přečet, ale na druhou stranu to skutečně pochopil.
↑ petros66:
Ten Halliday je dobrý v tom smyslu, že není moc náročný na matiku. Je to takový přechod mezi gymplem a VŠ.
Samozřemě Feynman je klasika, pokud nemáš problémy s matikou, tak jen do něj.