Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 12. 2009 22:07

Grein
Reputace:   

Geometrie

Ahoj, mam mensi problem s timhle rysem. Byl by nekdo od te dobroty a pomohl mi s tim?:)
Zadani je zde: V Mongeově promítání sestrojte řez kulové rotační plochy se středem S[60,-35,65] S nalezi o, o je kolme k pudorysne a s poloměrem r = 40 rovinou ro (87,90,55). V bodě T[Xt < Xs,- 20, Zt]  řezu sestrojte tečnu řezu.

#2 24. 12. 2009 13:50

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Geometrie

Uvažme řez koulí kolmý na půdorysnou stopu, ten sklopme do nárysu. Snadno v tomto sklopení najdeme obraz spádové přímky roviny, která leží v rovině řezu. Průsečíky tohoto obrazu s obrazem řezu jsou dvěma body hledaného řezu -- po sklopení zpět z nich dostaneme dva vrcholy elipsy, která je nárysem řezu. Střed elipsy je středem úsečky mezi nimi. Nyní rovinu řezu otočíme do podstavy. V otočení bude řezem kružnice -- máme její střed a bod na obvodu, známe proto její poloměr, který je roven druhé poloose řezu.

Stejnou konstrukci provedeme v náryse, můžeme si pomoci vynášením bodů z půdorysu do nárysu.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 24. 12. 2009 20:44

Grein
Reputace:   

Ty jsi mi tady napsal, ale jenom konstrukci elipsy;)

#4 25. 12. 2009 01:36

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ Grein: Já vím. Občas člověk ani k Vánocům nedostane přesně to, co by si přál :)

Tečnu stačí zkonstruovat v tom otočení jako tečnu ke kružnici a pak otočit zpátky, žádná záludnost.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#5 25. 12. 2009 17:47

Grein
Reputace:   

Ja rozumim te konstrukci, akorat ja nerozumim temhle souradnicim [Xt < Xs,- 20, Zt]. Nemohl by jsi mi prosim rict, co se tady vlastne po me chce?

#6 25. 12. 2009 17:54

Ivana
Reputace:   32 

↑ Grein:... podle mne "x-ová" souřadnice bodu T je menší , než je
"x-ová" souřadnice bodu S .

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

Zápatí