Ahoj, mám dva pro mne zatím neřešitelné úkoly při zadávání vzorců do Excelu, se kterými bych potřeboval pomoci.
1. Zda jde udělat vzájemné propojení dvou buněk.
Př.: Do jedné zadám např. prodej X ks měsíčně a v druhé se automaticky vypočítá prodej za rok. To bych zvládl, ale zda jde udělat, aby to šlo i naopak, pokud přepíši vypočítané číslo za rok jiným číslem, aby se přepočítal správně i prodej za měsíc v první buňce a takto to šlo neustále měnit ...
2. Mám pomocí Data->Ověření vytvořeny dva rozevírací seznamy pod sebou.
Jde nějak naprogramovat aby druhý seznam se redukoval podle zadání hodnoty v prvním?
Př.: V prvním mám A; B; C; D a v druhém 1; 2; 3; 4; 5.
Potřeboval bych aby při zadání v prvním seznamu např. A ze v druhém zobrazily pouze hodnoty např. 1; 2 a 5, při zadání B 2; 3; 4 atd.
Děkuji za rady ...
mno.. nejsem si jist, zda-li to takto půjde (už dlouho jsem v Excelu nepracoval..), ale myslím, že by to snad šlo:
jen poznámka - předpokládám, že v excelu proběhne akce (to, co je ve vzorci napsáno) až po dokončení změny v dané buňce (tedy - ne průběžně):
1) Označím si: měsíčně kusů - buňka M1; ročně kusů R1
- dále si vezmu na pomoc další buňky - pomocná měsíc - M2; pomocná rok - R2
a teď jak by měl fungovat skript (sry, nevím názvy fcí..). Budu to psát pro měsíc; po úpravách (přehození názvů buněk M->R a R->M) by měl fungovat i naopak.
- 1. Zadám hodnotu do M1
- 2. Proběhne skript
- Rovná se hodnota M1 hodnotě M2?
- - Ano -> nic nedělej
- - Ne -> proveď skript
- - A - zkopíruj do M2 hodnotu M1
- - B - Proveď výpočet; výsledek nahraj do R1 i R2
- 3. konec
--
budeme-li postupovat obráceně, pak zadáme hodnotu do R1 -> bude-li se lišit od R2, pak proběhne výpočet a změní se hodnota v R1 i v R2 -> protože po změně hodnoty v příslušné buňce se spustí skript, bude skript uvedený výše porovnávat hodnoty M1 a M2, ty se ale budou rovnat, takže neprovede nic..
---
Snad to bude fungovat ;)