Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 12. 2009 11:22

arcan
Zelenáč
Reputace:   

vzorce do Excelu

Ahoj, mám dva pro mne zatím neřešitelné úkoly při zadávání vzorců do Excelu, se kterými bych potřeboval pomoci.

1. Zda jde udělat vzájemné propojení dvou buněk.
Př.: Do jedné zadám např. prodej X ks měsíčně a v druhé se automaticky vypočítá prodej za rok. To bych zvládl, ale zda jde udělat, aby to šlo i naopak, pokud přepíši vypočítané číslo za rok jiným číslem, aby se přepočítal správně i prodej za měsíc v první buňce a takto to šlo neustále měnit ...

2. Mám pomocí Data->Ověření vytvořeny dva rozevírací seznamy pod sebou.
Jde nějak naprogramovat aby druhý seznam se redukoval podle zadání hodnoty v prvním?
Př.: V prvním mám A; B; C; D a v druhém 1; 2; 3; 4; 5.
Potřeboval bych aby při zadání v prvním seznamu např. A ze v druhém zobrazily pouze hodnoty např. 1; 2 a 5, při zadání B 2; 3; 4 atd.

Děkuji za rady ...

#2 27. 12. 2009 12:36

Doxxik
Reputace:   14 

Re: vzorce do Excelu

mno.. nejsem si jist, zda-li to takto půjde (už dlouho jsem v Excelu nepracoval..), ale myslím, že by to snad šlo:

jen poznámka - předpokládám, že v excelu proběhne akce (to, co je ve vzorci napsáno) až po dokončení změny v dané buňce (tedy - ne průběžně):

1) Označím si: měsíčně kusů - buňka M1; ročně kusů R1
- dále si vezmu na pomoc další buňky - pomocná měsíc - M2; pomocná rok - R2

a teď jak by měl fungovat skript (sry, nevím názvy fcí..). Budu to psát pro měsíc; po úpravách (přehození názvů buněk M->R a R->M) by měl fungovat i naopak.

- 1. Zadám hodnotu do M1
- 2. Proběhne skript
  -   Rovná se hodnota M1 hodnotě M2?
  -    - Ano -> nic nedělej
  -    - Ne -> proveď skript
  -        -  A - zkopíruj do M2 hodnotu M1
  -        -  B - Proveď výpočet; výsledek nahraj do R1 i R2
- 3. konec
--
budeme-li postupovat obráceně, pak zadáme hodnotu do R1 -> bude-li se lišit od R2, pak proběhne výpočet a změní se hodnota v R1 i v R2 -> protože po změně hodnoty v příslušné buňce se spustí skript, bude skript uvedený výše porovnávat hodnoty M1 a M2, ty se ale budou rovnat, takže neprovede nic..

---
Snad to bude fungovat ;)

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

Zápatí